UB krijgt collectie Moerkerken

DEN HAAG, 6 MAART. Het Letterkundig Museum in Den Haag moet de verzameling documenten van de neerlandicus P.H. van Moerkerken (1877 - 1951) teruggeven aan diens zoon. Dat bepaalde de president van de rechtbank in Den Haag vanmorgen in het kort geding dat Emile van Moerkerken vorige week tegen het museum had aangespannen.

Emile van Moerkerken wil de collectie van zijn vader onderbrengen bij de Universiteitsbibliotheek van de Universiteit van Amsterdam. Deze bibliotheek heeft al een collectie van Van Moerkerken van ongeveer een meter. In Den Haag is de verzameling zo'n 20 centimeter lang. Volgens het Letterkundig Museum zijn die stukken, die het 25 jaar geleden via via in bezit kreeg, geschonken.

P.H. van Moerkerken was behalve hoogleraar aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam romancier en essayist. Of het museum tegen de uitspraak in beroep gaat, kon directeur Anton Korteweg maandagmorgen nog niet zeggen.