Mexicaanse rebellen verwerpen aanbod tot dialoog met regering

SAN CRISTOBAL DE LAS CASAS, 6 MAART. Het Zapatistische Leger van Nationale Bevrijding (EZLN) heeft het voorstel van de Mexicaanse regering om vredesonderhandelingen te hervatten, gisteravond afgewezen. In een verklaring zeiden de leiders van de rebellen, die vorig jaar in de zuidelijke deelstaat Chiapas een gewapende opstand organiseerden om het lot van de arme indiaanse bevolking te verbeteren, de “inhoud van het voorstel te verwerpen, maar de geest van overleg te verwelkomen”.

De zapatista's hebben bezwaar tegen het voorstel omdat de PRI-regering hen “een groep dwarsliggers” noemt. Voorwaarde van de regering van president Ernesto Zedillo om de dialoog te heropenen is dat de guerrillastrijders ongewapend en ongemaskerd aan de onderhandelingstafel verschijnen. (AP)