Federatie bekeken met dédain en vrees

Plaats: Hoogeveen en omgeving

Gebeurtenis: Onafhankelijke Partijen Drenthe rijdt rond met geluidswagen

Aantal kiezers: 348.583

Aantal aanwezigen: niet van toepassing

“OPD? Dat is zeker die motorrijderspartij? Die man op de poster zit toch op een motor? Mijn ogen zijn niet zo goed”, bekent een bejaarde inwoner van Zuidwolde. Hij kijkt op veilige afstand toe hoe twee Statenleden in spe met een keukentrapje posters op het verkiezingsbord plakken. Zijn ogen zijn inderdaad niet zo goed. Op de poster van de Onafhankelijke Partijen Drenthe (OPD) staat lijsttrekker Adrie Gaasbeek afgebeeld voor een hunnebed. In zijn linkerhand houdt hij een schoffel, zijn rechterhand streelt een schaap.

“Goedemiddag, wij zijn de OPD.” Ex-buurtwerker Hans Wagelaar, nummer vijf op de lijst voor de Provinciale Staten, beent met uitgestrekte arm op de potentiële kiezer af. “Wij zijn tegen de gemeentelijke herindeling. Zelf kom ik uit Hoogeveen, maar ik zeg u eerlijk: wij willen jullie van Zuidwolde er helemaal niet bij.” “Dat hebben jullie goed bekeken dan”, antwoordt de kiezer argwanend. “Nee, wij moeten niet bij Hoogeveen. Maar nu ga ik weg. Sterkte hoor.”

De naamsbekendheid van de OPD is nog gering, wat de partij via advertenties in huis-aan-huis bladen, spotjes op radio Drenthe en een geluidswagen die vandaag door Zuidwolde rijdt, hoopt te verhelpen. Hoewel deze federatie van 27 lokale partijen vorig jaar bij de raadsverkiezingen samen 23,7 procent van de stemmen haalde, is men op provinciaal niveau nog heel bescheiden. Een of twee zetels zou leuk zijn, bij vijf zetels is het feest. Bij de vorige Statenverkiezingen, toen de federatie nog slechts zes partijen telde, werd een zetel behaald. Nu zijn de lokale partijen ook in opmars in de HEMA-steden (Hoogeveen, Emmen, Meppel en Assen).

De gevestigde partijen in Drenthe bezien de OPD met een mengsel van dédain en vrees. De federatie zou kleurloos en richtingloos zijn, en zou dat verbergen onder een vernis van vaag Drents nationalisme. Inderdaad verenigt de federatie links en rechts, stadse en dorpse belangen. De ene partij staat pal voor de boeren, de tweede voor de oude ophaalbrug van Meppel, de derde voor een swingend Assen. De OPD gelooft in democratie van onderop, aldus Wagelaar. “Geen meneer Rottenberg die je vanuit de grachtengordel in het gareel dwingt.

Dat de OPD de gemeentelijke herindeling tot inzet van de Statenverkiezingen in Drenthe maakt, nemen de andere partijen haar hoogst kwalijk. Zo was dat in het Provinciehuis niet afgesproken, de partijen zouden erover zwijgen tot na de inspraakprocedure. Volgens het plan van het college van gedeputeerden moeten de 34 Drentse gemeenten fuseren tot 11 gemeenten. De OPD wil daar twee plattelandsgemeenten aan toevoegen, samengesteld uit acht gemeenten die volgens de huidige plannen moeten opgaan in Coevorden en Hoogeveen.

En dus herhaalt Wagelaar, zelf lid van Gemeentebelangen Hoogeveen, vanuit de geluidswagen keer op keer dat de OPD tegen de herindeling is. Tot de buitenwijken van Hoogeveen naderen, want daar is niemand in het item geïnteresseerd. Maar daar kan de plaatselijke politicus weer een andere troef uitspelen. 'Stem OPD. Nummer vijf, Hans Wagelaar, u kent hem als Sinterklaas van de jaarlijkse intocht.''