Belgische politie pakt Algerijnse moslims op

BRUSSEL, 2 MAART. De Belgische politie heeft mogelijk een “logistiek netwerk” opgerold van Algerijnse moslim-fundamentalisten in België. Bij 15 huiszoekingen in Brussel, Luik en in de regio van Waver zijn gisteren en afgelopen nacht oorlogswapens, granaten en grote hoeveelheden munitie aangetroffen. In totaal zijn twaalf personen aangehouden.

Een woordvoerder van het parket in Brussel heeft dit vanmiddag bevestigd. Bij de huiszoekingen werden ook een groot bedrag aan geld, vervalste identificatiebewijzen en apparatuur om papier te vervalsen, gevonden, aldus de woordvoerder.

Het vermoeden bestaat dat de aangehouden verdachten deel uitmaken van de Algerijnse Islamitische Gewapende Groep (GIA). De GIA is verantwoordelijk voor de moord op tientallen buitenlanders in haar streven de Algerijnse regering te isoleren, die in 1992 de overwinning van de fundamentalistische partij (FIS) negeerde. De GIA zou ook verantwoordelijk zijn voor de kaping van een Frans vliegtuig, eind vorig jaar.

De twaalf zullen vanmiddag gehoord worden op beschuldiging van betrokkenheid bij een criminele organisatie en van overtreding van de Belgische wapenwet. Directe aanleiding tot de massale operatie zou de aanhouding zijn geweest van een Algerijn, eerder deze week ergens in Vlaanderen. De man zou onder andere vervalste papieren op zak hebben gehad. Bij de opsporingsacties waren de Belgische staatsveiligheidsdienst, het speciale 'terrorisme-team' van de Rijkswacht en een speciaal arrestatieteam betrokken. De operatie begon gisterochtend en duurde tot afgelopen nacht.

De aanwezigheid van grote hoeveelheden wapens duidt er op dat de GIA in ieder geval een deel van zijn logistieke netwerk vanuit Frankrijk naar België heeft verplaatst. De Franse overheid heeft de afgelopen tijd de inspanningen geïntensiveerd om verboden organisaties van moslim-fundamentalisten op te sporen.

De woordvoerder van het parket wilde vanmiddag geen nadere mededelingen doen over mogelijke betrokkenheid van de aangehouden verdachten met de GIA. Volgens La Libre Belgique zouden de granaten van Tsjechische makelij zijn en in uitstekende staat verkeren. Bij de aangetroffen reisdocumenten zou het gaan om vervalste Noorse en Zweedse paspoorten. Ook zouden er afschriften zijn gevonden die er op duiden dat de fundamentalistische beweging beschikt over banktegoeden in Zwitserland.