VS verminderen troepen in Azië niet

WASHINGTON, 28 FEBR. Het Amerikaanse ministerie van defensie heeft bevestigd zijn plannen voor troepenvermindering in Oost-Azië voorlopig uit te stellen. Volgens een onderminister van defensie, Joseph Nye, zullen de Verenigde Staten de honderdduizend Amerikaanse soldaten in en rondom de regio gestationeerd laten “om de stabiliteit in Azië” te waarborgen. Eerder liet onderminister van buitenlandse zaken voor Azië Winston Lord zich in deze zin uit onder verwijzing naar het uit Noord-Korea voortkomende gevaar.

Waarnemers zijn echter van mening dat het besluit geen garantie is voor het aanhouden van de troepen in het gebied van de Stille Oceaan. De defensiebegroting zou langdurige aanwezigheid van de troepen in Azië niet toelaten.

De Amerikaanse troepen, waarvan het grootste deel is gestationeerd in Zuid-Korea en Japan, zijn tussen 1990 en 1994 al met 35.000 man verminderd. Volgens Nye moet het bij die vermindering blijven. De aanwezigheid van de Amerikanen in Azië zou van “levensbelang” zijn voor de ontwikkeling van de Aziatische economie. “Ik denk dat het de noodzakelijke zuurstof heeft geleverd voor de opmerkelijke economische groei van Azië”, aldus Nye.

In de afgelopen jaren hebben verscheidene Aziatische politici hebben gewaarschuwd dat verdere troepenvermindering zou kunnen leiden tot militaire activiteit van China en Japan. Het nieuwe defensieplan voor Oost-Azië geeft gevolg aan de door Azië geuite ongerustheid. “De oude strategie is niet langer geldig,” aldus Nye.

Derek da Cunha, defensiespecialist aan het Instituut voor Strategische Studies in Singopare, zegt sterk te twijfelen aan de Amerikaanse beloften. Zo gaf hij aan dat als de spanningen tussen Noord- en Zuid-Korea afnemen “de Republikeinen in het Congres zeker zullen pleiten voor vermindering van de Amerikaanse troepen in Zuid-Korea”. (Reuter, AP)