Politie houdt zeven man van 'toplijst' aan

AMSTERDAM, 28 FEBR. De politie van Amsterdam-Amstelland heeft het afgelopen half jaar zeven personen gearresteerd die staan op een lijst van tien 'vuurwapengevaarlijke, voortvluchtige verdachten'.

De arrestaties maken deel uit van een project, waarbij verdachten “gericht van de weg worden gehaald” indien ze bekend staan als vuurwapengevaarlijk of worden verdacht van ernstige geweldsmisdrijven. Dat zegt een woordvoerder van de Amsterdamse politie.

Uit een groep van honderdvijftig zogeheten 'vluchters' heeft de politie een toptien van meest gezochte personen opgesteld. Ze zijn ontsnapt uit de gevangenis of anderszins voor de politie op de vlucht. Volgens de woordvoerder van de Amsterdamse politie gaat het om “levensgevaarlijke jongens”. De politie vreest dat een gewone politieman “zomaar op zo'n jongen stuit”. Daarom is een speciaal politieteam opgericht dat in samenwerking met het arrestatieteam de voortvluchtigen opspoort en arresteert.

Bovenaan de lijst staat de nog steeds voortvluchtige 27-jarige Errol K. In december 1992 doodde K. een politieman. Hij werd samen met twee andere mannen na een roofoverval in Utrecht door de politie achtervolgd. In motel Residence in Vinkeveen kwam het tot een schietpartij. K. werd gearresteerd maar wist uit de extra beveiligde inrichting De Geerhorst in Sittard te ontsnappen. Hij werd bij verstek tot twintig jaar veroordeeld.

Volgens de politiewoordvoerder is het bestaan van de 'toptien'-lijst in het criminele milieu bekend. “Ze weten nu dat ze continu worden opgejaagd.” Hij noemt het een 'bevredigend resultaat' dat al één gezocht persoon zichzelf heeft gemeld. “Wanneer we iemand hebben gearresteerd wordt de lijst automatisch aangevuld met mensen uit de groep vluchters”.