Avebe investeert in tarwemeel

TER APELKANAAL, 28 FEBR. Het Groningse coöperatieve aardappelzetmeelconcern Avebe gaat 56 miljoen gulden investeringen in de produktie en verwerking van tarwezetmeel.

In het Overijsselse De Krim wordt de in 1993 gesloten aardappelzetmeelfabriek omgebouwd en in Groningse Ter Apelkanaal komt een nieuwe fabriek die het Overijsselse zetmeel gaat verwerken. Avebe gaat tarwezetmeel gebruiken als grondstof voor zetmeelsuikers als glucose, dextrose en malto-dextrine. Het bestuur van Avebe heeft dat bekendgemaakt. De leden-aandeelhouders moeten nog met het plan instemmen. De fabriek in De Krim biedt werk aan vijftig mensen, van wie dertig van binnen het bedrijf komen. Avebe verwacht dat het aantal arbeidsplaatsen snel met enkele tientallen kan stijgen.

De nieuwe activiteit van Avebe is ingegeven door een quotering van de afzet van aardappelzetmeel binnen de Europese Unie. Avebe mag hier de komende drie jaar jaarlijks 538.000 ton zetmeel afzetten. De Europese aardappelzetmeelindustrie heeft zelf op de quotering aangedrongen, omdat de afgelopen jaren sprake was van een sterke prijsdaling als gevolg van een groot aanbod. Het laatste jaar groeit de markt voor zetmeelprodukten echter weer. Door de quotering verwacht Avebe hiervan onvoldoende te kunnen profiteren. Daar tarwezetmeel een goedkoop alternatief is voor aardappelzetmeel, betekent de nieuwe produktiecapaciteit dat Avebe aardappelzetmeel volledig kan gebruiken voor hoogwaardige aardappelzetmeelderivaten.

De oude aardappelzetmeelfabriek in De Krim wordt voor 20 miljoen gulden verbouwd. De fabriek werd in december 1993 gesloten omdat die verouderd was en Avebe de produktiecapaciteit in zijn drie andere fabrieken relatief eenvoudig kon opvoeren. Destijds kwamen 100 mensen op straat te staan. De nieuwe tarwezetmeelfabriek, die over anderhalf jaar klaar moet zijn, krijgt een produktiecapaciteit van 55.000 ton met groeimogelijkheden tot 110.000 ton. Avebe zal de tarwe importeren uit zuidelijke landen als Spanje en Frankrijk.