Krajicek weer in top-tien na lucratieve toernooizege

ROTTERDAM, 27 FEBR. Een dag voor aanvang heeft het tennistoernooi van Rotterdam er onverwacht een top-tienspeler bijgekregen: Richard Krajicek. De Hagenaar won gisteren het prestigieuze ATP-toernooi van Stuttgart en steeg door deze overwinning van de zestiende naar de tiende plaats op de wereldranglijst, zijn hoogste positie sinds zestien maanden.

De 23-jarige Krajicek boekte in Duitsland de belangrijkste toernooizege uit zijn carrière. In een zenuwslopende finale versloeg hij Michael Stich in vijf sets: 7-6, 6-3, 6-7, 1-6 en 6-3. Bovendien incasseerde de nationale nummer één voor z'n sterke optreden de grootste geldprijs (670.000 gulden) uit zijn loopbaan.

Twee jaar geleden stonden beide spelers voor het laatst tegenover elkaar - ook toen in de eindstrijd van het toernooi in Stuttgart . Destijds won Stich, nadat de Duitse umpire in de vijfde set op matchpoint een dubieuze ace van Krajicek afkeurde. “Dat incident schoot even door mijn hoofd”, bekende de Nederlander na afloop, “maar belangrijk was het niet.”

Beide service-volleyspelers waren gisteren in hun achtste onderlinge confrontatie opnieuw aan elkaar gewaagd. Krajicek begon sterk en serveerde vooral beter dan Stich, die zaterdag in de halve finale nog overtuigend had afgerekend met zijn landgenoot Boris Becker (6-0 en 6-3). In de tiebreak van de derde set kon Krajicek de wedstrijd uitserveren. Maar de Hagenaar verspeelde drie wedstrijdpunten op rij, waarvan twee op zijn eigen service. “Ik stond al onder de douche”, verklaarde hij later. “Ik had beter moeten weten. Mijn partijen tegen Stich hebben altijd vreemde climaxen.”

Na de verloren tiebreak was Krajicek duidelijk van slag. Hij leverde onmiddellijk zijn service in en sjokte als vanouds over de baan. Weg was zijn energieke uitstraling van de eerste drie sets. “Alle mogelijke negatieve gedachten spookten door mijn hoofd. Ik verzette me er niet tegen, want ik wilde met een leeg hoofd aan de vijfde set beginnen. Dat was een nieuwe wedstrijd”, oordeelde Krajicek. In de zevende game van de beslissende set viel de beslissing. De service van Stich haperde en Krajicek wist na zeven maal deuce het vierde breekpunt te verzilveren. Daarna was het verzet van de Duitser gebroken en de partij snel beslist. De stand in onderlinge duels is nu 5-3 voor Stich. Volgende maand kan de Duitser zich al revancheren. Dan ontmoeten beide topspelers elkaar waarschijnlijk weer bij de Davis-Cupontmoeting tussen Nederland en Duitsland, van 31 maart tot en met 2 april in Utrecht. Reden genoeg voor de Duitse boulevard-pers om afgelopen week alvast herinneringen op te halen aan het 'spuug-incident' tussen Rijkaard en Völler.

Tegen Stich sloeg Krajicek gisteren 23 aces, maar ook twaalf dubbele fouten. “Het was misschien geen perfecte week, maar wel een heel belangrijke. Ik heb op karakter van Larsson en Stich gewonnen. Partijen die ik nog niet zo lang geleden verloren zou hebben. Wedstrijdpunten verspelen en terugvechten. Mijn instelling, mijn houding op de baan is duidelijk verbeterd. Dat is de winst van Stuttgart”, concludeerde Krajicek na zijn achtste toernooizege. Het door Ion Tiriac georganiseerde evenement is het best gedoteerde indoortoernooi ter wereld. Er speelden zeven spelers uit de top-tien en vijftien uit de top-twintig. Alleen de Amerikaanse toppers ontbraken.

In de aanloop naar Stuttgart trainde Krajicek vier uur per dag. Hij werkte vooral aan de verbetering van zijn voetenwerk. “Dat betaalde zich in Stuttgart uit”, vond hij. “Opmerkelijk sneller dan ik had verwacht. Ik dacht wel dat er een doorbraak in het vooruitzicht lag, maar niet dat die zo snel zou komen.”

De tweede grote winnaar van Stuttgart is Wim Buitendijk. De directeur van het ABN-Amro-tennistoernooi dat vandaag in Ahoy' begint, ruziede de afgelopen maanden met Krajicek. Uiteraard wilde de toernooidirecteur de beste Nederlandse tennisser naar Rotterdam halen. Maar over de financiën konden ze het niet eens worden. Buitendijk schilderde de manager van Krajicek herhaaldelijk af als een geldwolf die meer startgeld eiste dan zijn status rechtvaardigde. De tennisser bleef volhouden dat hij als publiekstrekker voor een Nederlands toernooi meer waard is dan de meeste buitenlandse topspelers.

Pas toen Boris Becker - de voornaamste attractie in Rotterdam - bij de Open Australische kampioenschappen even dreigde niet naar Ahoy' te komen, deed Buitendijk alsnog water bij de wijn en kreeg Krajicek een wild-card en een startgeld van 'twee keer modaal'. Na gisteren heeft de toernooi-directeur voorlopig geen reden om zich bekocht te voelen. Pas woensdag komt Krajicek, die in Ahoy' overigens nog nooit een partij won, voor het eerst in actie. In de eerste ronde ontmoet hij de Haïtiaan Ronald Agenor.

In Philadelphia verloor Paul Haarhuis zaterdag in de halve finale met 6-2 en 6-0 van Michael Chang. “Vermoeidheid speelde een rol”, zei Haarhuis, die twee succesvolle weken achter de rug heeft. Andre Agassi werd eveneens in de halve finale uitgeschakeld. Hij verloor in drie sets van de Zweed Enqvist, die vervolgens ook Chang versloeg. Haarhuis en Eltingh verloren vanacht de finale van het dubbelspel van het Amerikaanse koppel Grabb en Stark.