Hersenoperatie na bikkelharde bokswedstrijd

LONDEN, 27 FEBR. De Amerikaanse bokser Gerard McClellan vecht in een ziekenhuis in Londen voor zijn leven. De 27-jarige uitdager ging in de nacht van zaterdag op zondag zwaar knock out in een bikkelhard titelgevecht tegen wereldkampioen Nigel Benn uit Engeland. Een hersenoperatie moest het acute levensgevaar wegnemen.

“Zijn toestand is nog steeds kritiek”, liet neuro-chirurg John Sutcliffe weten. “We hebben tijdens de operatie een bloedprop van 8 bij 6 centimeter weggehaald. Zijn hersenen waren helemaal opgezwollen. Hij heeft een redelijke kans om te overleven, maar of hij blijvend letsel overhoudt is nu nog niet te zeggen. Vaststaat dat hij nooit meer zal boksen.”

Tussen 1945 en 1982 zijn er, volgens het bokstijdschrift The Ring, 339 professionele boksers overleden aan verwondingen opgelopen tijdens het boksen. Meer dan vijftig boksers stierven sinds 1970. Het ongeval van McClellan in de ring heeft de sluimerende discussie in Groot-Brittannië over het afschaffen van de bokssport weer aangewakkerd. De Britse Medical Council en de Safety Council, die al jaren fel protesteren tegen de bokssport, wezen gisteren wederom op de gevaren. “Hoeveel boksers mogen nog Russische roulette spelen met hun hersens voordat de overheid het gevaar serieus neemt”, zei een woordvoerder van de medische vereniging.

James Tye, directeur-generaal van de Safety Council, toonde zich geschokt. “Dit gevecht had niets met boksen te maken”, zei hij. “Ze probeerden elkaars hersenen in te slaan, niets meer en niets minder. Alle maatregelen en aanpassingen in de laatste jaren hebben de sport kennelijk niet veiliger gemaakt. De enige oplossing is een verbod op het boksen. Ik ga het ministerie vragen deze zogenaamde sport uit te bannen. Want dit mogen we onze bevolking, en met name de jeugd, niet meer aandoen.”

Het duel van McClellan met Benn groeide zaterdagavond voor 12.500 fans uit tot een ware veldslag. “Het werd niet gewoon een bokswedstrijd, maar een oorlog”, zei Benn's trainer, Peter De Freitas. De favoriete McClellan deelde veel uit, maar moest ook veel incasseren. In de tiende ronde, met twee zwaar aangeslagen en uitgeputte boksers, ging de Amerikaan eerst voor zeven tellen neer en stond luttele seconden later, na opnieuw een keiharde rechtse van Benn, niet meer op.

Hij liep verdwaasd naar zijn hoek, ging op de grond zitten en viel buiten bewustzijn opzij. McClellan kreeg meteen in de ring zuurstof toegediend. Artsen legden een bandage om zijn nek, een ambulance bracht de bokser direct naar een ziekenhuis. Daar besliste neuro-chirurg Sutcliffe tot opereren. “Anders had hij nu niet meer geleefd”, zei hij. De arts verrichtte in april vorig jaar een soortgelijke ingreep bij de Britse bokser Bradley Stone, die later aan zijn verwondingen overleed. (Reuter)