Beursplein houdt schade beperkt na Barings-drama

AMSTERDAM, 27 FEBR. De financiële markten waren vanochtend wel van streek, maar niet in paniek als gevolg van het drama bij de Britse Zakenbank Barings. Vooral Tokio kampte in de vroege ochtend met een terugval, bijna 4 procent voor de Nikkei-index.

AMSTERDAM Op de Amsterdamse effectenbeurs bleef de schade zeer beperkt. “Van een verkoopgolf was vanochtend geen sprake”, zo zei een handelaar op de beursvloer.

Een 28-jarige handelaar van Barings heeft, zo bleek in het weekeinde, door te handelen in derivaten in Singapore gezorgd voor een verlies van zeker 500 miljoen pond (1,3 miljard gulden). Die strop kan de bank niet dragen. De angst bestaat dat Barings andere financiële instellingen in zijn val zal meeslepen.

In Amsterdam zakte de beursgraadmeter vroeg in de ochtend bijna vier punten (ongeveer één procent) naar een dieptepunt van 406,72. Maar even later trad herstel op. Tegen het middaguur stond de AEX op 408,72 punten, een verlies van 1,88 punt.

Volgens handelaren hielden de Nederlandse beursgenoteerde banken en verzekeraars zich goed. ABN Amro zakte twee dubbeltjes naar 59,70, terwijl ING 60 cent prijsgaf op 80,70. Beide banken zouden volgens de Britse pers gesprekken voeren over een reddingsactie voor de branchegenoot.

Steun konden de aandelen vanochtend putten uit obligatiemarkt.

Bij de hoofdfondsen noteerde Akzo Nobel zwak, ondanks de stijging van de netto winst met 49 procent die het concern vanmorgen bekendmaakte. Het aandeel verloor een uur na opening 1,20 gulden op 190,60. “Hoe goed cijfers ook zijn, de beurs komt er momenteel niet door in beweging”, aldus een handelaar. “Nu liggen de cijfers van Akzo ook erg dichtbij de voorspellingen van analisten. Beleggers hadden hun posities dus al ingenomen.”

Een koersdaling van 2,10 gulden was er voor het aandeel VNU, dat na de ondertekening van de megadeal met Endemol en RTL op 182,50 gulden duidelijk minder in trek was.

Fokker bleek nauwelijks in trek. De koers bleef gelijk op 10,90 gulden. De vandaag aangekondigde reorganisatie week nauwelijks af van de voorspellingen. Handelaren wisten niet goed wat ze van de zoveelste ingreep moesten denken.

Op de Europese wisselmarkt was de crisis bij Barings duidelijk voelbaar. Het Britse pond schoot op de Europese wisselmarkt omlaag van 2,6155 gulden aan het eind van de vrijdagmiddag tot 2,5800 bij de opening van de handel vandaag. Dat betekende een nieuw dieptepunt voor de Britse munteenheid.

Ook de dollar ontsnapte niet aan de nieuwe golf van ongerustheid. De Amerikaanse munt daalde tot 1,6360 gulden vergeleken met 1,6540 op vrijdag. De daling werd grotendeels veroorzaakt door de kracht van de mark. Handelaren zien de Duitse valuta nog vaak als de veiligste belegging. De mark steeg vandaag dan ook duidelijk in waarde.

Dat had ook weer gevolgen voor de koers van de meeste andere Europese munteenheden. Zeker voor de lire, die door politieke strubbelingen toch al onder forse druk staat. De Italiaanse munteenheid zakte van 1,0085 gulden per duizend tot 0,9740, wat voor de zoveelste keer een nieuw dieptepunt vormde.

TOKIO De aandelenkoersen op de effectenbeurs van Tokio zijn maandag hard omlaag gegaan. De liquiditeitsproblemen van de Britse bank Barings zorgde voor grote onzekerheid onder beleggers. Aan het eind van de handel noteerde de Nikkei-index van 225 fondsen 664,24 punten lager op 16.808,70. Dat komt neer op een verlies van 3,8 procent. Daarmee kwam de index voor het eerst sinds december 1993 weer onder de 17.000 punten.