Foto

Dario Mitidieri: De kinderen van Bombay Stichting Fragment Foto 1995, distributie Jan Mets, ƒ 80.-

Foto: Schoenpoetsertjes op het Centraal Station van Bombay. De foto maakt deel uit van een even schokkende als indrukwekkende fotoreportage van de Italiaanse fotograaf Dario Mitidieri (1959, woonachtig in London). Hij sleepte er de eerste, door zeven uitgevers ingestelde European Publishers Award for Photography mee in de wacht. (De Nederlandse deelnemer was de Stichting Fragment Foto, opvolger van de vorig jaar gefailleerde uitgeverij Fragment.) Hoofdprijs van de competitie was de uitgave van een boek, dat in Nederland verscheen onder de titel 'De Kinderen van Bombay'.

Nergens valt daarin te lezen hoeveel kinderen in Bombay de straat hun thuis noemen maar het moeten er vele tienduizenden zijn. Ze zijn wees, ze zijn weggelopen of werden door hun ouders uit wanhoop en onmacht ergens achtergelaten langs de kant van de weg. Ze wonen in spoorwegstations, onder bruggen of in de hoeken en gaten van de rosse buurt. Ze scharrelen hun kost bijeen met het vertonen van kermis-acts, als kruier, schoenpoetser of autowasser. En uiteraard: drugskoerier, prostitutie, kruimeldiefstal.

Mitidieri verbleef een jaar lang in de Indiase miljoenenstad, en volgde het dagelijks leven van een groep kinderen. Ze ruziën om een handjevol afval terwijl omstanders lachend toekijken. Rillend staan ze in de moessonregen. Ze worden opgejaagd door de politie. Het zijn foto's die 'zijn weggegraaid uit de opeengeklemde tanden van een wereld die geen kwaad sprekt, geen kwaad ziet en geen kwaad hoort', aldus de Indiaas-Britse schrijver Firdaus Kanga in de inleiding.