Twee procent scholieren in regio Arnhem gokverslaafd

ARNHEM, 24 FEBR. In de regio Arnhem zijn ongeveer driehonderd van de in totaal 15.000 middelbare scholieren gokverslaafd. Nog eens vierhonderd lopen een kans om zwaar verslaafd te worden. Dit staat in een onderzoek van de gemeente Arnhem en het Gelders Centrum voor Verslavingszorg onder 1.500 scholieren.

De meeste gokkers bevinden zich onder leerlingen van het IVBO, MBO en het speciaal onderwijs. Meestal leren zij het kansspel kennen in de snackbar. Jongens zijn eerder verslaafd en blijven er langer mee doorgaan. Uit het onderzoek blijkt dat bijna 15 procent van de gokkende leerlingen meer dan een kwart (ongeveer twintig gulden) van hun maandgeld in de gokkasten steekt.

Verder gaf het onderzoek aan dat er een duidelijke band bestaat tussen gokken, drinken en roken. Een groot deel van de gokverslaafden bekent ook te roken en drinken. Drugsgebruik lijkt minder in verband te staan met verslaving aan de 'eenarmige bandiet': ongeveer één op de 125 gokkende scholieren gebruikt naast drank ook harddrugs, met name xtc. Verder wordt de koffieshop door ongeveer tien procent van alle scholieren vaak bezocht voor hasj of weed.

Het onderzoek naar drugs- en gokverslaving wordt in het najaar herhaald. De gemeente Arnhem wil zo testen of het ontmoedigingsbeleid dat zij sinds 1993 voert, resultaat heeft. De doelstelling van Arnhem is om voor het eind van dit jaar 75 procent van de gokkers, rokers en drinkers onder de schooljeugd van hun verslaving af te helpen. Nu mag in elke Arnhemse snackbar nog één gokautomaat aanwezig zijn. Als de doelstelling van de gemeente niet gehaald wordt, zal de gokautomaat in cafetaria's verboden worden.