Naam 'Drugs Amnesty International' verboden

AMSTERDAM, 24 FEBR. De steunbeweging voor Nederlandse drugsdelinquenten in buitenlandse gevangenissen moet een andere naam voeren dan 'Drugs Amnesty International'. Dat heeft de president van de Amsterdamse rechtbank gisteren bepaald. Mensenrechtenorganisatie Amnesty International had gevraagd om een verbod op het gebruik van die naam.

'Drugs Amnesty International' is een initiatief van het Drugsvredesinstituut in Amsterdam, onderdeel van de Nederlandse Bond voor Cannabis Consumenten (NBCC). Volgens directeur A. Bronkhorst van het instituut had de jaarvergadering van de NBCC vorig jaar tijdens het 'oogstfeest' in Lemmer besloten tot een actie om het publiek ervan te overtuigen dat drugsgevangenen politieke gevangenen zijn. “Amnesty International schiet hier tekort”, meent Bronkhorst. Volgens het ministerie van buitenlandse zaken verblijven 946 in buitenlandse gevangenschap wegens drugssmokkel. In het totaal zijn 1.224 Nederlanders in het buitenland gedetineerd.

Het Drugsvredesinstituut - dat ook jaarlijks de 'Nobel-vredesprijs voor drugspacifisme' toekent - werkt op dezelfde manier als Amnesty International. Sympathiebetuigingen schrijven naar de gevangenen en autoriteiten bestoken met smeekschriften. Het Drugsvredesinstituut gaat in hoger beroep tegen de uitspraak, zegt Bronkhorst. “Wij zijn wel bereid tot een zekere accomodatie, maar willen zeker niet het woord 'amnestie' uit de naam schrappen.”

Zolang het juridische gevecht sleept, staan de activiteiten van het instituut op een laag pitje, aldus Bronkhorst. Er loopt een internationale brievenactie voor de Nederlander Ronald Roffel, die wegens drugssmokkel al acht jaar in een Franse cel zit. De actie wordt ondersteund door 150 Europese cannabisverenigingen.

De positie van Roffel is door de sympathie-betuigingen nog niet verbeterd, zegt Bronkhorst. Toen 'duizenden brieven' naar president Mitterand werden gestuurd over zijn detentie, is Roffel overgeplaatst naar een gevangenis met een zwaarder regime.