Koersdaling Shell drukt stemming op effectenbeurs

AMSTERDAM, 24 MEI. Ondanks de gisteren gepresenteerde recordwinst zakte Koninklijke/Shell vanmorgen op de Amsterdamse effectenbeurs opnieuw in koers.

AMSTERDAM Het oliefonds noteerde rond het middaguur 187,60 gulden, een verlies van 2,50 gulden. De beursgraadmeter, de AEX, stond tegen de middag op 410,34 punten, 1,12 punten lager.In vergelijking met de koersstand direct na de publikatie van de cijfers, gisterochtend 11.00 uur, daalde Shell maar liefst met 4,50 gulden. Na bestudering van de jaarresultaten lijken beleggers tot de conclusie te komen dat er wat schort aan de kwaliteit van de winst, die bijvoorbeeld sterk is beïnvloed door het verkopen van bedrijfsonderdelen.

De Europese beurzen lagen er vanmorgen lusteloos bij. Zo verloor de FT-SE index in Londen bijna 10 punten op 3.039.

Het fonds Polygram, dat eerder deze week een fors hogere winst presenteerde, stond onder druk. Beleggers lijken de laatste dagen weinig vertrouwen te hebben in de aangekondigde successen van de films en cd's van deze Philips-dochter. De koers gaf 1,30 af op 80,90 gulden. In het kielzog moest ook Philips zelf terrein prijs geven: een min van drie dubbeltjes op 53,70 gulden.

Goed nieuws was er voor Akzo dat maandag zijn cijfers presenteert. Vooruitlopend hierop stoomde het fonds 1,40 op tot een koers van 191,90. Nog meer winst was er voor VNU dat profiteerde van het definitieve contract tussen RTL en Endemol. De Haarlemse uitgever ging 2,80 gulden omhoog naar 185,80.

Op de Europese wisselmarkten is de lire vanmorgen opnieuw op een dieptepunt beland. De Italiaanse munteenheid, die al geruime tijd zeer veel last heeft van de politieke onzekerheid in Rome, noteerde in Amsterdam 1,0135 gulden per duizend. Gisteren aan het eind van de middag stond de lire nog op 1,0175.

De dollar was vanmorgen stabiel, al merkten handelaren op dat de munt onder druk blijft staan. De kracht van de mark die de Amerikaanse munteenheid eerder deze week al in korte tijd ver naar beneden duwde, speelt daarbij een belangrijke rol. De dollar stond op 1,6485 gulden vergeleken met 1,6490 op het slot gisteren.

Het pond sterling moest vanmorgen duidelijk terug. De Britse munteenheid noteerde 2,6200, tegen 2,6275 gisteren. Ook de peseta verloor aan waarde. De Spaanse munteenheid zakte van 1,2810 gulden per honderd tot 1,2750.

NEW YORK De aandelenkoersen op de effectenbeurs in New York zijn gisteren op een recordniveau gesloten. De Dow Jones-index steeg met 30,28 punten tot 4003,33 en sloot daarmee voor het eerst boven de grens van 4000 punten. Bijna vier jaar geleden, op 17 april 1991, nam het koersgemiddelde de barrière van 3000 punten.

Op de Amerikaanse beurs groeit de overtuiging dat de renteverhoging van begin deze maand voorlopig de laatste was. Sindsdien steeg de Dow Jones-index met 156 punten ofwel 4 procent. Het optimisme werd gevoed door uitspraken van de president van de Amerikaanse centrale banken, Alan Greenspan. Hij zei dat de economie is afgekoeld en dat de rente misschien zelfs omlaag gaat als er tekenen zijn dat het inflatiegevaar vermindert.

TOKIO Op de Japanse effectenbeurs gingen de aandelenkoersen vandaag omlaag, mede door verkooporders van buitenlandse beleggers. Het Nikkei-gemiddelde van 225 fondsen viel 357,08 punten terug op 17.472,94. Dat komt neer op een verlies van 2 procent.