Hoorzitting proces Andreotti uitgesteld

ROME, 24 FEBR. De hoorzitting om vast te stellen of de Italiaanse oud-premier Giulio Andreotti moet worden berecht wegens banden met de mafia is vanmorgen opnieuw uitgesteld.

Het is de vijfde keer dat dit gebeurt. De hoorzitting zou de aanloop zijn naar een eventueel proces tegen Andreotti, die volgens de justitie zeker veertien jaar lang de belangrijkste politieke beschermheer is geweest van de mafia.

Rechter Agostino Cristina moet daarbij bepalen of het materiaal dat de justitie heeft verzameld in een dossier van bijna 90.000 pagina's belastend genoeg is om een proces tegen Andreotti te rechtvaardigen.

Cristina moet zich ook uitspreken over de vraag door wie de 76-jarige Andreotti zou moeten worden berecht. De Palermitaanse justitie wil het proces in eigen hand houden, maar Andreotti's advocaten proberen de rechtszaak naar Rome te verplaatsen.

Zij stellen dat de zevenvoudige premier alleen berecht kan worden door een speciaal tribunaal voor ministers. De Palermitaanse justitie klaagt Andreotti aan niet als bewindsman, maar als leider van een stroming binnen de christen-democratische partij.

De hoorzitting moet plaatsvinden achter gesloten deuren.

De zaak van het openbaar ministerie tegen Andreotti is deze maand sterker geworden door belastende verklaringen van een Siciliaanse democraat over de contacten van de oud-premier.

Ook hebben voormalige lijfwachten van hem verteld dat er druk op hen is uitgeoefend om hun verklaringen te veranderen over een dag in 1987 waarop Andreotti een ontmoeting zou hebben gehad met de voortvluchtige mafialeider Totò Riina.

De hoorzitting in Palermo is alvier keer eerder uitgesteld.