Winst Matsushita fors hoger

TOKIO, 22 FEBR. De winst van het Japanse elektronicaconcern Matsushita, de grootste producent van consumentenartikelen ter wereld, is in de eerste negen maanden van het lopende boekjaar met 67 procent gestegen tot 175,5 miljard yen (3 miljard gulden).

De winststijging is versneld in het derde kwartaal - als gevolg van sterk toegenomen verkopen en een daling van de kosten. De winst over de maanden oktober, november en december 1994 nam met 97 procent toe tot 91 miljard yen (1,6 miljard gulden), tegen 47 miljard yen in 1993. De sterk gegroeide verkoop van vooral informatie- en communicatiesystemen vormde ruim voldoende compensatie voor de dure yen, die de concurrentie een sterk prijsvoordeel heeft gegeven.

Matsushita geldt als de belangrijkste concurrent van Philips en voert onder meer de merken JVC en Panasonic. Ongeveer 254.000 werknemers maakten in het vorige boekjaar een omzet van 6,6 biljoen yen (110 miljard gulden). Bij Philips werkten in 1994 zo'n 253.000 mensen, die voor 61 miljard gulden hebben omgezet. (AP)