De 'premier van alle Nederlanders' voert werkcampagne op

Vorige week, drie weken voor de Statenverkiezingen, was PvdA-leider Kok in Rotterdam “op werkbezoek”. Gisteren, twee weken voor de verkiezingen, was Kok in Amsterdam “als minister-president, niet als PvdA-leider”. Morgen gaat hij naar Gelderland, opnieuw “op werkbezoek”. “Een beetje toevallig” hebben de lokale autoriteiten daar morgen tijd voor hem, licht de woordvoerder van Kok desgevraagd toe.

Oorspronkelijk had 'de premier van alle Nederlanders' het plan een keer per maand het volk op te zoeken om te horen wat er in de natie leeft. Enkele weken voor de Statenverkiezingen is de frequentie opgevoerd tot ten minste één per week, deze week dus zelfs twee keer per week.

De versnelling wordt officieel verklaard uit de “toevallige” beschikbaarheid van stads- of regiobestuurders voor het hoge Haagse bezoek. Met statenverkiezingen heeft allemaal niets te maken. Het gaat om werkbezoeken en die zijn over het algemeen “heel leerzaam”, zoals Kok gisteren zijn bezoek aan Amsterdam en Zaandam noemde.

Kok heeft het dan ook echt naar zijn zin in zijn nieuwe functie. “Na een half jaar kabinet heb ik een goed gevoel”, zei de minister-president gisteren, tijdens een lunch met het Genootschap van hoofdredacteuren. Eventuele slechte resultaten van zijn partij bij de Statenverkiezingen zouden hem niet kunnen deren.

Integendeel: “Als de gezondheid het toelaat en ik goed genoeg bevonden word”, zou het hem “dierbaar zijn Nederland de 21ste eeuw binnen te leiden” door leiding te geven aan Kok-II. Hij wilde de verzamelde hoofdredacteuren zelfs niet beloven er na twee termijnen mee op te houden. “Ik vind dat Lubbers het goed heeft gedaan, ook in zijn derde termijn.”(KV)