Zalm: EU moet meevallers teruggeven aan lidstaten

BRUSSEL, 21 FEBR. De Europese Unie moet financiële meevallers niet direct uitgeven, maar in mindering brengen op de bijdragen van de lidstaten. Dat zei minister Zalm (financiën) gisteren tijdens een bijeenkomst van de Europese ministers van financiën in Brussel. Hij zei voor dit voorstel “sympathie” te hebben gekregen van zijn collega's.

Zalm rekent al op een meevaller uit Brussel voor 1995, waarvan “de precieze omvang nog moet worden onderzocht”. Op de landbouwbegroting van de Europese Unie zou over 1994 ruim 2,1 miljard gulden overblijven, waarvan 1 miljoen gulden naar Nederland zou kunnen gaan. Minister van landbouw Van Aartsen, die gisteren ook in Brussel was, zei nog niet van deze meevaller te hebben gehoord.

Zalm pleitte gisteren in Brussel ook voor een limiet aan de uitgaven van de Europese Unie. Dat plafond zou moeten gelden voor netto-betalers. “Met Nederland zal het niet gemakkelijk praten zijn over het verhogen van de financiële perspectieven”, aldus Zalm. “Wij zijn tot nu toe te aardig geweest.”

Vorige week schreef Zalm in een nota aan de Tweede Kamer dat Nederland relatief te veel afdraagt aan de Europese Unie. Ook gisteren betoogde hij: “Het is bizar om als middenmoter in welvaart de grootste financiële bijdrage te moeten leveren.” Nederland betaalt dit jaar ruim 4 miljard gulden aan Brussel.

Europees commissaris Van Miert (concurrentiebeleid) vergeleek Zalms houding dit weekeinde in een interview met de Volkskrant met dat van de voormalige Britse premier Thatcher. “Ik vrees dat Nederland te veel in Thatcheriaanse discussies dreigt te vervallen: I want my money back”, aldus Van Miert. Zalm ontkende gisteren dat zijn houding lijkt op die van Thatcher. “Ten eerste heb ik geen handtas om mee te slaan. Ten tweede steken er bij ons geen anti-Europese gevoelens achter.”