Sterke mark beheerst valutamarkt wederom

AMSTERDAM, 21 FEBR. Een aanvankelijk herstel van de koersen van de munteenheden van de belangrijkste Europese landen en de Amerikaanse dollar op de Europese valutamarkt is vanmorgen in de kiem gesmoord door een nieuwe opleving van de Duitse mark, met de gulden in het kielzog. De Italiaanse lire viel naar een nieuw diepterecord van 10,27 lire per 10.000 tegen het middaguur. Handelaren maakten melding van steunaankopen door de Italiaanse centrale bank. Het Britse pond bereikte een koers van net boven de 2,61 gulden en de Spaanse peseta viel naar 1,2817 gulden per 100. De Spaanse munt trok de Portugese escudo mee omlaag. Ook de Franse franc moest omlaag tegenover de D-mark en de gulden, en stond rond het middaguur op een koers van 32,17 gulden per 100.

De mark won aan kracht nadat de Bundesbank, de Duitse centrale bank, melding maakte van een licht toenemende prijsdruk in de Duiste economie. De producentenprijzen gingen in januari met 1,7 procent omhoog, tegen 1,6 procent in december. Daaruit trokken handelaren de conclusie dat een Duitse renteverhoging, met als doel om inflatiedruk in de economie tegen te gaan, dichterbij komt. De gevolgen voor de Duitse inflatie en het rentebeleid van de loonsverhoging van 6 procent, die wordt geëist door de Duitse vakbond IG Metall, draagt de laatste weken al bij tot de kracht van de Duitse munt.

De Amerikaanse dollar daalde tegenover de gulden naar een nieuw laagtepunt sinds oktober 1992, op 1,6510 gulden. Handelaren zeiden dat de handel in New York, die door een feestdag gisteren gesloten was, na drie dagen rust de munt een nieuwe klap kan toedienen. Met name de grote speculatieve Amerikaanse fondsen zouden posities tegen de dollar hebben ingenomen.