Polygram behaalt 20 procent meer winst

ROTTERDAM, 21 FEBR. Polygram, de muziek- en amusementsdochter van Philips, heeft 1994 afgesloten met een winststijging van 20 procent. Het concern zet daarmee de inmiddels bijna 10 jaar durende reeks van opeenvolgende winstverbeteringen voort.

De winst steeg van 614 miljoen tot 738 miljoen gulden. Per aandeel verbeterde het resultaat met 15 procent tot 4,10 gulden. Polygram verhoogt het dividend van 0,75 naar 0,85 gulden per aandeel. Philips bezit ruim driekwart van de aandelen Polygram, het restant is aan de beurs genoteerd.

Het resultaat is conform de verwachtingen. Analisten hadden een winst voorspeld van tussen 714 en 750 miljoen gulden. Op de Amsterdamse effectenbeurs opende Polygram vanochtend negen dubbeltjes hoger op 85,20 om in de loop van de ochtend een deel van de winst weer kwijt te raken. Rond het midddaguur noteerde Polygram 84,60 gulden.

De totale omzet van het concern steeg fors van 7,4 tot 8,6 miljard gulden. De omzet van popmuziek steeg met 14 procent tot 5,8 miljard. Popmuziek is goed voor 67 procent van de omzet van Polygram. Topalbum van het jaar voor Polygram was Bon Jovi's Greatest Hits-compilatie Cross Road, waarvan meer dan 8 miljoen exemplaren werden verkocht. Ook het Boyz II Men-album II op het Motownlabel was uitermate populair.

De drie klassieke labels van Polygram behaalden een geringe omzetstijging van slechts 3 procent tot 944 miljoen gulden. Het best verkopende klassieke album was Three Tenors, waarvan inmiddels 11 miljoen exemplaren de toonbank zijn gepasseerd.

De filmdivisie zag de omzet met 46 procent toenemen tot 982 miljoen gulden. De nog prille divisie, nu goed voor 11 procent van de omzet, behaalde een negatief bedrijfsresultaat van 42 miljoen gulden. De filmdivisie moet over vijf jaar ongeveer 25 procent van de totale omzet realiseren. 'Four Weddings and a Funeral' leverde over de hele wereld 250 miljoen dollar op. Vijf films uit de Polygram-stal zijn genomineerd voor Oscars.

In verband met een groot aantal nieuwe uitgaven, zowel op muziek- als filmgebied, hoopt Polygram voor 1995 op verdere groei. Op muziekgebied zijn 'releases' te verwachten van onder anderen Bryan Adams, Björk, Sting, Bon Jovi en Lionel Richie. Er staan vijftien nieuwe filmtitels op het programma, waaronder het zojuist in Nederland gelanceerde Nell met in de hoofdrol Jodie Foster.