'Kussen voortaan taboe onder mannen van eer'

ROME, 21 FEBR. De Siciliaanse mafiosi zijn opgehouden elkaar te kussen, om te voorkomen dat buitenstaanders uit deze rituele begroeting kunnen afleiden wie lid is van Cosa Nostra.

Dit is verteld door mafiosi die zijn gaan samenwerken met de justitie. Kussen op de wang zijn lang een onderdeel geweest van de traditionele begroeting tussen mannen van eer. Ook in het openbaar werd er gekust, op begrafenissen en bruiloften. Het was een symbool voor de onderlinge band, maar met de stijging van het aantal spijtoptanten is dit voor iedereen zichtbare ritueel te gevaarlijk geworden.

Andere tradities zijn eveneens afgeschaft, zo hebben mafiosi volgens persberichten tegen de justitie verteld. In het verleden werden onbekende leden van de mafia vaak voorgesteld met een zin als: E' la stessa cosa of E' cosa nostra, wat betekent: hij hoort bij ons. Die vorm van introductie zou ook zijn verboden, net als de initiatierite waarbij het nieuwe mafialid een brandende foto van Maria in zijn hand moet houden.

Al eerder hadden spijtoptanten verteld dat een aantal mafiosi alleen als zodanig bekend staat bij hun directe baas, om te voorkomen dat deze door anderen verraden zouden kunnen worden. Het afschaffen van de traditionele introductie illustreert de groeiende onzekerheid binnen de mafia, waar de angst voor spijtoptanten groot is.

Uit de uitgelekte informatie blijkt niet of mafiosi de justitie hebben verteld wanneer deze veranderingen zijn ingevoerd. Dat kan grote juridische gevolgen hebben. Een van de belangrijkste onderdelen in de aanklacht tegen oud-premier Giulio Andreotti, die ervan wordt verdacht jarenlang de politieke beschermheer van de mafia te zijn geweest, is de kus waarmee Andreotti en Totò Riina elkaar zouden hebben begroet in 1987. Riina was toen voortvluchtig en de machtigste peetvader op Sicilië.

Vrijdag moet een rechter bepalen of de bewijzen tegen Andreotti sterk genoeg zijn om een proces tegen hem te beginnen. Vandaag zou in de Siciliaanse stad Caltanisetta het proces beginnen wegens de moord op mafiabestrijder Giovanni Falcone, in mei 1992. Deze aanslag zou zijn uitgevoerd in opdracht van Riina. Waarschijnlijk wordt het proces om technische redenen verdaagd om de berechting mogelijk te maken van vier mafiosi wier rol op het laatste moment aan het licht is gekomen.