Kantoorinrichter Samas vindt in Schaerf 'ideale partner'; In één klap de grootste in Europa

BAARN, 21 FEBR. Kantoorinrichter Samas dacht al zes jaar geleden de ideale partner te hebben gevonden in de Duitse fabrikant van houten kantoormeubilair Schaerf. Maar de beoogde samenwerking kwam niet tot stand. “Om emotionele redenen kon de familie Schaerf moeilijk afscheid nemen van de volledige zeggenschap”, licht Samas bestuursvoorzitter ir. J.C. de Mos toe. Tot midden vorig jaar opeens de twee zonen van de oprichter met gezondheidsproblemen kregen te kampen. Toen bleek zelfs over verkoop te praten.

Met een sierlijke zwaai parkeert ze het autootje tegen de ruit van een grote pizzeria. Lunchende stropdassen rond gedempt kaarslicht. Pavarotti zingt uit het plafond. Dijkstra loopt recht op de hoek af waar een jongen pizza's bakt. ""Hoeveel pizza's per uur bak je? Laat eens zien hoe je dat doet.'' Ze snuffelt rond, tilt zakken meel. Luigi is één en al oog. ""Moet je dit zelf naar de oven sjouwen? Hoeveel kilo zit hierin? Nou, Luigi, als ik het zo bekijk heb je morgen je maat weer terug.'' Uit haar tas trekt ze een lijst. Snel controleert ze de gegevens: ""Tillen tot 20 kilo per uur. Okay. Die zakken wegen niet meer dan drie kilo. Reiken: verder dan 70 centimeter. Zit goed. Nou en die artisjokkenrolletjes en stukjes kaas erop. Dat moet ook lukken.'' Dijkstra grinnikt ""Een wiskundige kan het niet preciezer. Dit is de arbeidsdeskundige aan het werk.''