Huiszoeking bij Eurocommissaris

BRUSSEL, 21 FEBR. Het Belgische gerecht heeft gisteravond huiszoeking gedaan in de kantoren en in de woning van Europees commissaris Karel van Miert. Het gerecht zocht sporen van de vijftig miljoen frank (ruim 2,7 miljoen gulden) die eind jaren tachtig door de Italiaanse helikopterbouwer Agusta zou zijn overgemaakt naar de Vlaamse Socialistische Partij (SP). Van Miert was tot eind 1988 voorzitter van de SP.

Van Miert verklaarde vanmorgen voor de BRTN-radio zelf om de huiszoeking te hebben gevraagd. “Aangezien ik niets te verbergen heb was het goed, denk ik, dat ik daar zelf op heb aangedrongen en dat het snel zou gebeuren.” De gerechtelijke diensten hebben volgens de Eurocommissaris enkel bankafschriften van voorbije jaren meegenomen. “Maar die kun je ook op de bank krijgen, dat is geen enkel probleem”, aldus Van Miert. Hij zit sinds 1989 in de Europese Commissie, waar hij is belast met de portefeuille concurrentiebeleid.

Volgens het dagblad De Standaard zou ook de Christelijke Volkspartij (CVP) betrokken kunnen zijn bij de Agusta-affaire. Leden van de gerechtelijke politie zouden gisteren tegen De Standaard hebben verklaard dat ze “verdachte transacties hebben ontdenkt in de CVP boekhouding in dezelfde periode als de betaling van Agusta-geld aan tussenpersonen van de SP”.

Het onderzoek naar de Agusta-affaire, een omkoopschandaal rond de aankoop van 46 legerhelikopters in 1988, nam vorige week een nieuwe wending met de aanhouding van twee hoge functionarissen van de SP: Luc Wallyn en Etienne Mangé, van wie de laatste een tijdlang penningmeester van de partij was. Gisteren werd bekend dat Mangé zou hebben gezegd eind jaren tachtig 50 miljoen frank smeergeld te hebben aangenomen van Agusta. Mangé, die in die tijd verantwoordelijk was voor de partijkas van de SP, zegt niet voor eigen rekening te hebben gewerkt.

Van Miert reageerde vanmorgen “ten zeerste verwonderd” op het bericht dat Mangé geld zou hebben aangenomen van Agusta. “Dat was totaal in tegenstrijd met de richtlijnen die bestonden”, aldus de voormalig SP-voorzitter. “Als er dan al betalingen zijn geweest, zou dat in 1989 zijn gebeurd en dat is de periode waarin ik reeds weg was.”

Pag.5: Affaire woog mee bij datum verkiezingen

Minister van buitenlandse zaken Frank Vandenbroucke, Van Mierts opvolger als SP-voorzitter, verklaarde gisteren dat hij Mangé herhaaldelijk heeft gevraagd of de partij geld van Agusta had gekregen. Hij zou ontkennend hebben geantwoord. Maar Vandenbroucke sluit niet uit dat de 50 miljoen frank in delen is gegaan naar stichtingen en verenigingen rond de SP.

Gisteravond werd voor de tweede keer huiszoeking gedaan in het studiecentrum van de partij. Behalve Eurocommissaris Van Miert is ook NAVO secretaris-generaal Willy Claes in opspraak geraakt. Hij gaf destijds als minister van economische zaken zijn fiat aan de aankoop van de Agusta-helikopters. Naar verluidt wil het gerecht hem horen in het omkoopschandaal.

De Belgische premier Dehaene heeft inmiddels verklaard dat hij wist dat de Agusta-affaire in een stroomversnelling zou geraken, toen hij afgelopen vrijdag onverwacht vervroegde verkiezingen aankondigde. “Dat heeft mee in mijn besluitvorming gespeeld”, erkende Dehaene gisteren. Hij zou op die manier de komende verkiezingen hebben willen loskoppelen van de Agusta-affaire. “Mijn bijzonderste zorg was hoe kunnen we deze regering een zachte landing laten maken en niet vervallen in affaires”, aldus de premier. Dehaene had wel eerder met een meerderheid van de partijen een akkoord bereikt over het principe van vervroegde verkiezingen. Maar hij verraste hen vrijdag met de aankondiging. De datum van de verkiezingen is gisteren vastgesteld op 21 mei.