CDA: oppositie zet een troubadour in

Zij van de VVD Gordon? Dan zetten wij onze plaatselijke troubadour Jef Dieteren in, bekend van de ballade 'Ik ben blij dat ik een Limburger ben'. Het CDA had gisteren het Limburgse Born uitgekozen om de verkiezingscampagne van de menselijke maat te beginnen. De zaal zat vol, dat was het belangrijkste. Want de vorig jaar bij twee verkiezingen zo gehavende partij wil aantonen dat zij weer helemaal terug is. Met nieuwe leiders en met een nieuwe aanpak. Het bestuurdersimago van het CDA is overboord gezet; de partij is tegenwoordig een en al oor. Op de bres voor de weerbare en werkbare samenleving. Tegen mammoetconstructies in onderwijs, gezondsheidszorg en openbaar bestuur, en voor stabiele leefverbanden. Het werd gisteravond allemaal uitgesproken en de zaal zag dat het goed was.

Op campagne als oppositiepartij. Het is voor het CDA weer eens iets geheel nieuws. Het kabinet manen - de methode Brinkman als het ware - heeft bij de nieuwe rolverdeling geen zin. Vandaar dat de nieuwe fractievoorzitter van het CDA in de Tweede Kamer Enneüs Heerma het deed volgens de methode waar in het verleden D66-leider Van Mierlo het patent op had: de oproep tot een nationaal debat. Een beproefd recept voor oppositiepartijen. Zij tonen daarmee aan dat ze constructief zijn, terwijl de regeringspartijen, die er meestal niet aan willen, in de hoek van de onredelijken kunnen worden gezet. Over de sociale zekerheid zou het volgens Heerma moeten gaan. Hij riep gisteravond op tot een nationaal akkoord over de politieke scheidslijnen heen.

De toehoorders in hotel Born raakten er niet echt van in vervoering. Enthousiasme was er pas toen de Fries Heerma aankondigde dat de CDA-fractie vandaag in de Tweede Kamer zou gaan pleiten voor een BTW-nultarief voor carnavalsverenigingen. Maar het motto waaronder het CDA in de zuidelijkste provincie van het land campagne voert luidt dan ook: 'Thuis in Limburg.' (MK)