Manuscripten van García Lorca op veiling in Madrid

DEN HAAG, 20 FEBR. Een Madrileens veilighuis biedt vandaag enkele belangrijke manuscripten van de Spaanse dichter Federico García Lorca te koop aan. Het zijn met de hand geschreven gedichten en kaarten van Lorca aan jeugdvrienden. Lorca hoorde tot de 'generatie van 1927' en wordt beschouwd als één van de belangrijkste figuren van de 20e-eeuwse Spaanse literatuur.

Sommige gedichten en kaarten dateren uit de jaren 1918 en 1921. De prijzen van de met de hand geschreven kaarten en gedichten variëren van 400 tot ruim 40.000 gulden voor een gedicht van Lorca uit 1918. De herkomst van de manuscripten is niet duidelijk, maar volgens de krant El País stammen ze vermoedelijk uit het archief van Agustín Penón, een tot Amerikaan genationaliseerde Spanjaard die gefascineerd was door het leven van Lorca. Het archief van Penón kwam uiteindelijk in handen van de beroemde Britse Lorca-biograaf Ian Gibson.