LIEF EN LEED

Of ik zelf ook schaats? Nee, ik kan het nauwelijks. Ik ben echt een krabbelaar. Dat wil niet zeggen dat ik niet begrijp wat schaatsen voor hem betekent. Tuurlijk begrijp ik dat. Maar goed, zolang ik hem ken is-ie met die sport bezig. Wat dat betreft weet ik ook niet beter.

Ik ga bijna altijd mee naar de wedstrijden. Al zo'n twintig jaar. Tijdens de race zie ik of hij 'lekker' in de wedstrijd zit. Niet dat we oogcontact hebben, maar zoiets zie je. Juichen of roepen doe ik niet. Nooit gedaan ook. Piet zal me nooit horen of met m'n knieën op het ijs zien liggen. Als dat wel zo was, zou hij waarschijnlijk van schrik vallen.

Piet is nu anders met zijn sport bezig dan toen hij nog langebaanschaatser was. Veel ontspannender. Hij laat tegenwoordig rustig een training lopen om naar een feestje te gaan. Misschien rijdt hij juist daarom dit seizoen ook wel zo goed. Toen hij de ene na de andere wedstrijd won, zei hij na afloop steeds tegen me: 'Begrijp jij het? Ik niet in ieder geval'.

Postbode. Ach, het is zijn beroep. Kennelijk wordt iedere marathonschaatser in de media geassocieerd met zijn dagelijkse werkzaamheden. Huitema de leesmappenbezorger, Van Kempen de rietdekker en ja, Piet de postbode. Tja, denk ik dan: 'Dat weten we nu zo langzamerhand wel'. Toch?

Nee, het schaatsen komt me niet de keel uit. Integendeel. Je kent nagenoeg iedereen. 't Is altijd heel gezellig rondom de baan. Mocht Piet ooit stoppen - en dat moment moet toch een keer komen - zal ik het sfeertje zeker gaan missen. Elk seizoen kan zijn laatste wezen. Ieder jaar zeggen we dat opnieuw tegen elkaar. Maar ja, zolang het nog goed gaat, zoals nu: waarom zou hij stoppen?

Waar ik zo nu en dan wel eens van baal zijn die journalisten. Toen Piet begin dit seizoen vijf keer op rij won, was het echt een gekkenhuis hier. Die telefoon stond niet stil. We konden niet rustig eten. Dan zeg ik wel eens dat-ie d'r niet is, terwijl hij doodleuk naast me zit. Voor een wedstrijd eten we bijna altijd spaghetti. Of dat betekent dat we in de winter iedere zaterdag hetzelfde eten? Nee hoor. Gelukkig bestaan er verschillende soorten pasta's.