Goed bochtenwerk helpt Zandstra

ASSEN, 20 FEBR. Rintje Ritsma stapte in de eerste bocht al met zijn schaats op een blokje. Hij viel, stond op, draaide in de rondte en vervolgde de rest van de 5.000 meter. Maar de Europese- en wereldkampioen van dit seizoen verspeelde zaterdagmiddag ongeveer vijf seconden op Falko Zandstra en de kans op zijn eerste Nederlands kampioenschap. “Ik was niet geconcentreerd. Ik heb mijn wereldtitel niet uitbundig gevierd, maar had toch last van het toernooi. Na de 1.500 meter had ik zelfs spierpijn. Pas op de 10.000 meter kwam ik los.”

Ritsma richt zich op de finales van de wereldbekerwedstrijden in Hamar. Over drie weken treft hij daar, zo hoopt hij, voor de eerste keer dit seizoen snel ijs. De 24-jarige Fries zal proberen het wereldrecord aan te vallen op de 1.500 en 5.000 meter.

Falko Zandstra profiteerde optimaal van de misser van Ritsma. Hij haalde aan het einde van een tamelijk mislukt seizoen zijn derde nationale titel binnnen. De 23-jarige Fries was ook in 1992 en 1993 Nederlands kampioen. In 1994 won verrassend Ids Postma, die nu ontbrak omdat hij dit seizoen leed aan de ziekte van Pfeiffer. Zandstra had zaterdag in Assen al de 500 meter gewonnen en werd tweede op de 5.000. Op zondag won hij de 1.500 en mocht hij in de laatste rit op de 10.000 meter desnoods twintig seconden achter Ritsma finishen. Louter op souplesse hield hij de schade beperkt tot 2,5 seconde.

“Ik zou rustig beginnen en aan het einde versnellen. Maar ik werd helemaal niet moe”, verbaasde Zandstra zich na afloop. Vorige week op het WK in Italië viel hij op de 1.500 meter over zijn eigen armband die hij op het ijs had gegooid. Daar was hij zo ziek van dat hij afgelopen week op maandag, dinsdag en woensdag niet getraind had. Maar dit weekeinde liet hij zien dat de valpartij een incident was. “Ik reed voor het eerst dit seizoen heel kort door de bocht. Ik was helemaal niet bang dat ik op een blokje zou vallen. Dat zegt toch wel iets over mijn zelfvertrouwen.”

Bart Veldkamp begon dit seizoen dramatisch slecht. Hij viel op het NK afstanden, miste het EK en WK en vroeg zich af of hij het schaatsen was verleerd. Alleen het vertrouwen van zijn vader en van (vrouwen-)coach Ab Krook hielden hem op de been. Hij haalde op 1 januari zijn oude, vertrouwde buizen uit het vet en zette er twee weken later zijn acht jaar oude schoenen weer bovenop. Het einde van het experiment, leidde tot een bijna ouderwets gevoel op het ijs in Assen. Met een goede 1500 meter, een zege op de 5.000 en een derde plek op de 10.000 meter werd de Haagse veteraan derde. Ver vóór de andere leden van de kernploeg. Martin Hersman, Jeroen Straathof en Arjan Schreuder werden vierde, zesde en zevende. Stayer Gianni Romme eindigde als vijfde.