Gnocchi met geitekaas en bolognesesaus

Een leuk uitziende (en uiteraard lekkere) ovenschotel die helemaal van tevoren kan worden voorbereid. De gnocchi zijn snel gemaakt, het mengsel moet alleen afkoelen voordat de rondjes kunnen worden uitgestoken.

Ingrediënten voor 4 personen:

1/2 liter halfvolle melk 125 gram tarwe griesmeel 50 gram vers geraspte Parmezaanse kaas 2 eidooiers 50 gram boter snufje nootmuskaat zout, (vers gemalen) peper 4 gedroogde tomaten op olie 100 gram magere gerookte spekblokjes 400 gram rundergehakt 1/4 liter rode pastasaus (met bacon en rode peper) 1 theelepel thijm 1/8 liter slagroom 100 gram verse geitekaas 3 eetlepels pesto

Breng de melk in een steelpan aan de kook, zet het vuur laag en strooi al roerende het griesmeel erin. Laat het mengsel al roerende 1-2 minuten pruttelen tot het een dikke massa is. Neem de pan van het vuur en klop er 25 gram Parmezaanse kaas, de eidooiers en 25 gram boter door. Breng het mengsel op smaak met nootmuskaat, zout en flink wat peper. Bekleed een platte schaal met bakpapier, schep het griesmeelmengsel erop en spreid het uit tot een dikte van circa 1 cm. Laat het mengsel in circa 1 uur afkoelen en opstijven.

Snijd intussen de uitgelekte tomaten in stukjes. Verhit 25 gram boter in een braadpan en bak de spekblokjes zachtjes uit. Voeg het gehakt toe en roerbak het rul en grijs. Voeg de stukjes tomaat, de pastasaus en de tijm toe en laat de bolognaisesaus circa 5 minuten zachtjes pruttelen. Breng de saus op smaak met zout en peper en roer er 2 eetlepels slagroom door. Schep de saus in een ovenschaal.

Steek met een (koekjes)uitsteekvorm rondjes van circa 5 cm uit het griesmeelmengsel. Snijd de geitekaas in blokjes. Dek de bolognaisesaus dakpansgewijs af met de gnocchi en verdeel de stukjes geitekaas ertussen. Klop de pesto en de rest van de slagroom door elkaar en lepel dit mengsel over de gnocchi. Strooi de rest van de Parmezaanse kaas erover. Bak de schotel in een voorverwarmde oven van 175ß8 C in circa 45 minuten goudbruin en door en door heet. Lekker met een gemengde salade.