Bestand Tsjetsjenië na gisteren niet verlengd

MOSKOU, 20 FEBR. Onderhandelingen over verlenging van een wankel staakt-het-vuren in Tsjetsjenië zijn gisteren afgebroken nadat zaterdag de vijandelijkheden in alle hevigheid waren hervat. Desondanks was het gisteren en vanmorgen relatief rustig in de deelrepubliek, die twee maanden geleden door Russische troepen is binnengevallen.

Vorige week hadden onderhandelingen tussen commandanten ter plaatse tot een vermindering van de gevechten geleid. Maar zaterdag hebben Tsjetsjeense strijders een poging gedaan delen van de hoofdstad Grozny terug te veroveren, zo zei de commandant van de Russische troepen in Tsjetsjenië, generaal Anatoli Koelikov. Bij de onverwachte aanval zouden tachtig Tsjetsjeense strijders en achttien Russen zijn omgekomen.

“Het militaire opperbevel heeft alle mogelijkheden die het bezat om het vechten te stoppen gebruikt en is nu genoodzaakt gepaste maatregelen te nemen”, zei Koelikov in een schriftelijke verklaring. De Tsjetsjenen hadden volgens hem “alle kansen op vrede uitgewist”.

Woordvoerders van de Tsjetsjeense leider generaal Dzjochar Doedajev beschuldigden op hun beurt de Russen ervan het bestand te hebben geschonden met zwaar artillerie-vuur. Volgens de Tsjetsjenen wilden de Russen het staakt-het-vuren slechts gebruiken om hun troepen te hergroeperen en om goed over te komen tijdens de toespraak van president Jeltsins tot de natie, donderdag.

De Russische premier Tsjernomyrdin zei gisteren dat de crisis met politieke middelen moet worden opgelost. Maar Jeltsins adviseur Sergej Filatov noemde in Moskou politieke onderhandelingen prematuur. “We moeten eerst krachten vinden die partners in zulke gesprekken kunnen zijn en die door de mensen van Tsjetsjenië zouden worden vertrouwd”, aldus Filatov. Hij leek hiermee impliciet te erkennen dat de door Moskou gesteunde schaduwregering van Salambek Chadzijev onvoldoende legitimiteit bezit om de macht in Grozny over te nemen.