VS: geavanceerde wapens voor landen O-Europa

WASHINGTON, 18 FEBR. De Amerikaanse regering heeft aangeboden Polen geavanceerde wapens, waaronder F-16 gevechtsbommenwerpers, te verkopen. Ook andere voormalige Sovjet-blok landen komen voor dergelijke wapens in aanmerking. Washington heeft nog geen dergelijk materieel aan Oost- en Middeneuropese landen verkocht sinds het einde van de Koude Oorlog, maar heeft wel militaire samenwerkingsakkoorden met deze landen gesloten.

Minister van defensie William Perry zei gisteren tijdens een bijeenkomst in Washington met de Poolse waarnemend minister van defensie, Jerzy Mileswki, dat het aanbod gold voor “een aantal Middeneuropese landen”. Regeringsfunctionarissen zeiden dat het gaat om Hongarije, Tsjechië, Slowakije, Roemenië, Bulgarije, Albanië, Letland, Litouwen en Estland. Alle zijn tot dusverre met Russische wapens uitgerust. Rusland, dat zijn wapenindustrie stimuleert, zal het Amerikaanse initiatief volgens waarnemers niet waarderen. (Reuter)