Verdachte in grote drugszaak ontkent elke betrokkenheid

ROTTERDAM, 17 FEBR. De 49-jarige L., volgens het Rotterdamse openbaar ministerie een van de grootste Nederlandse drugshandelaren, ontkent elke betrokkenheid bij handel in verdovende middelen.

L., die volgens de justitie-dossiers aan het hoofd staat van een bende “kampers” (woonwagenbewoners, red.) die vanuit de hele wereld drugs importeerden, stond gisteren en vandaag terecht voor de Rotterdamse rechtbank. Het gaat om het grootste proces dat ooit in Rotterdam is gehouden. In totaal worden ruim vijftig mensen vervolgd die allemaal deel zouden uitmaken van de bende van Kobus 'de zigeuner'.

L. heeft de rechtbank verteld “een heel groot zakenman” te zijn. Vanochtend vertelde hij al sinds zijn negende levensjaar in alle mogelijke goederen te handelen: van ananasschijven tot metaal en van auto's tot vis. L. wist naar eigen zeggen overal munt uit te slaan. “Het ging om normale goederen. Er is niemand te vinden die kan verklaren van mij drugs te hebben gekocht.”

Volgens justitie was de goederenstroom die Kobus organiseerde een dekmantel voor drugshandel. Uit de pannen die hij bijvoorbeeld uit India importeerde zat heroïne en de bomen uit Suriname waren gevuld met cocaïne. Tegen L. is in een zes jaar durend onderzoek een stortvloed aan bewijsmateriaal verzameld. Door bendeleden zijn een aantal belastende verklaringen afgelegd, maar volgens L. zijn dat allemaal leugens. Ook de verklaringen van de Rotterdamse Mercedes-dealer Van D., dat hij L. als vriendendienstje geholpen heeft bij het witten van crimineel geld, is volgens Kobus gelogen.

De rechtbank heeft de constructies doorgenomen die L. in samenwerking met een accountant en een advocaat bedacht heeft om geld wit te wassen. Op specifieke vragen naar de achtergrond van bepaalde transacties weigert L. tot nu toe te antwoorden.

Het proces is omgeven door de strengste veiligheidsmaatregelen die ooit bij een Nederlandse rechtszaak zijn getroffen. In de zittingszaal zitten veertien zwaarbewapende en van kogelvrije vesten voorziene agenten. L. zit ingeklemd tussen twee politiemannen die hem bij elke stap vergezellen. Dit tot verontwaardiging van de publieke tribune waar aanhangers en familieleden van L. regelmatig sissend blijk geven van hun afkeuring over de behandeling van 'hun Kobus'.

Het proces tegen L. en zijn medeverdachten zal ook nog in maart doorlopen. Het verzoek van zijn advocaat, Tj. van der Spoel, om uit Suriname Bouterse en Brunswijk op te roepen als getuigen om hen te horen over de drugsdeals die zij volgens justitie met L. sloten, is door de rechtbank afgewezen. Het ontbreken van een rechtshulpverdrag zou een dergelijke oproep zinloos maken.