Jongerenprotest tegen PvdA

AMSTERDAM, 17 FEBR. Ongeveer vijftig jongeren hebben gisteren het PvdA-kantoor in Amsterdam tweeëneenhalf uur lang bezet uit protest tegen het onderwijsbeleid van minister Ritzen (PvdA). Na een bemiddelingspoging van partijvoorzitter Rottenberg heeft de politie een veertigtal volhardende jongeren het gebouw uitgezet. Daarbij raakte een bezetter licht gewond en werd een arrestatie verricht.

Na afloop van een landelijke jongerendemonstratie in Amsterdam tegen het “afbraakbeleid” van de paarse coalitie was een aantal jongeren van het Museumplein naar het PvdA-partijkantoor aan de Witsenkade gegaan. Daar aangekomen forceerden zij de voordeur, een raam en twee elektronische schuifdeuren, en bezetten ze het pand. Hierbij werd voor enkele duizenden guldens schade aangericht. PvdA-voorzitter Rottenberg trad op als bemiddelaar en zegde de bezetters een gesprek met minister Ritzen (onderwijs) toe, maar dit was slechts voor enkelen aanleiding het pand te verlaten.

Vierduizend jongeren, overwegend scholieren, waren gisteren naar de hoofdstad getogen om te protesteren tegen de bezuiniging van een miljard gulden op de studiefinanciering en tegen de verhoging van het collegegeld met 500 gulden. Eerder op de dag riepen de studentenorganisaties LSVb en ISO, het scholierenplatform LAKS, de politieke jongerenorganisaties JS en JD en de FNV-jongeren op tot een nationaal jongerendebat. Ze hebben zich gebundeld in het Algemeen Jongeren Verbond, dat zich sterk zal maken voor goed onderwijs, meer banen en een 'basisinkomen'. De organisatoren van de Amsterdamse betoging toonden zich gisteravond redelijk tevreden over de opkomst. Ze waren vooral blij met het relatief jonge publiek van rond de 16, 17 jaar. “Je ziet toch dat veel oudere jongeren langzamerhand actiemoe worden”, aldus Tjeerd van Dekken (27), voorzitter van de Jonge Socialisten. Ook in andere steden, zoals Zutphen en Zwolle, gingen enkele honderden middelbare scholieren de straat op om te protesteren. Afgelopen november en december trokken betogingen in Utrecht en in Amsterdam veel meer jongeren: respectievelijk tien- en vijftienduizend.