Buitenlandse vraag trekt vooral KPN en Philips omhoog

AMSTERDAM, 17 FEBR. In tegenstelling tot gisteren was er vanochtend op het Damrak sprake van een meevallende stemming. Na het verlies van ruim 3 punten tot 410,09 voor de AEX-index op donderdag tendeerde de markt vanochtend naar een lichte verbetering naar 410,38.

AMSTERDAM De dag begon met een flinke vraag naar aandelen KPN. Volgens handelaren kwam de belangstelling zowel uit het buitenland als uit eigen land. Naar Philips, dat volgende week met de jaarcijfers komt, bestond vraag van hoofdzakelijk buitenlandse zijde. KPN steeg bij een omzet van ruim 200.000 stuks al rap naar 58 gulden, een winst van 0,90 gulden. In Philips gingen tot half twaalf bijna 600.000 stukken om. Het aandeel klom daarbij een halve gulden op tot 55,90 gulden.

Volgens handelaren verbeterde de stemming ondanks een verder dalende dollar. De Amerikaanse munt zakte bij het begin van de handel tot onder 1,66 gulden, waarna een licht herstel intrad tot 1,6627 omstreeks het middaguur. Hoewel de winsten van de andere fondsen beperkt bleven en aanvankelijk fractionele verliezen bleken te overheersen, verbeterde de stemming licht. Ook op de Londense beurs was dat het geval. Daar sloeg een verlies van bijna 10 punten om in een winst van 5 punten. Ook van de naderende expiratie op de optiebeurs (om 16.00 uur loopt een aantal series af) werd weinig aanbod ondervonden.

VNU, dat veel belangen heeft in de VS, werd opnieuw door de inzakkende dollar getroffen. Het fonds raakte 1,10 gulden kwijt op 178,80. Een van de wat grotere verliezers was Fortis Amev dat met zeven dubbeltjes achteruitgang op 72 gulden.

Voorts viel Simac op met een vooruitgang van 0,40 gulden op 25,60. Tulip, dat geld uit het industriefonds heeft geleend voor expansie in Zuidoost-Azië, werd drie dubbeltjes duurder op 19,60. De obligatiemarkt was lichtelijk verdeeld met kleine koersafwijkingen.

NEW YORK Wall Street maakte gisteren pas op de plaats. Winstnemingen drukten de stemming op de beurs, die met haar Dow Jones index een dag eerder de grens van 4000 punten naderde. De winst van bijna 28 punten verdween als sneeuw voor de zon. Uiteindelijk sloot de Dow Jones toch nog positief met een eindstand van 4987,52. De vooruitgang bedroeg welgeteld 1,35 punten.

Het aandeel Hewlett-Packard was gevraagd dankzij de goede resultaten over het eerste kwartaal van het boekjaar 1994/1995.

TOKIO Op de Japanse effectenbeurs gingen na drie dagen van grote verliezen de meeste aandelenkoersen vandaag omhoog. Het Nikkei gemiddelde van 225 aandelen steeg met 239,92 punten tot zelfs boven de 18.000-grens. De slotstand bedroeg 18.020,51.