Ajax weigerde al eerder spelers af te staan voor het Nederlands elftal

Het is niet de eerste keer dat de spelers van Ajax unaniem besluiten zich niet beschikbaar te stellen voor het Nederlands elftal. Op 29 november 1967 speelde Oranje zonder Ajacieden tegen de Sovjet-Unie. De Amsterdammers bedankten voor de nationale ploeg omdat de KNVB had besloten Piet Keizer voor vijf competitieduels te schorsen, nadat hij in een interland tegen Joegoslavië uit het veld was gestuurd. De Ajacieden noemden het toen “een te groot risico” om voor Oranje te spelen.

Nederland won de 'Ajax-loze' wedstrijd met 3-1. Er deden vier debutanten mee: Van Beveren, Warnas, Pahlplatz en Wery, die twee keer scoorde. In de daaropvolgende interlands keerden de Ajacieden niet allen tegelijk terug in het nationale shirt. Muller was de eerste. Cruijff speelde zelfs anderhalf jaar niet voor Nederland, Keizer ruim twee jaar.