Overleg over een nieuw bestand in Tsjetsjenië

MOSKOU, 15 FEBR. Militaire leiders van de Russen en de Tsjetsjenen praten vandaag over een verlenging van het bestand van gisteren, ook al is dat op grote schaal en door beide partijen geschonden.

Maandag werden de twee oorlogspartijen het eens over een 24 uur durend deelbestand. Tijdens die periode zouden geen zware wapens - vliegtuigen, artillerie en raketten - worden ingezet. Maar de Tsjetsjenen schoten gisteren met raketten op Russische tanks bij Goiti, twintig kilometer ten zuiden van Grozny, en de Russen zetten hun artillerie in bij aanvallen op Tsjetsjeense posities aan de zuidkant van Grozny. De Russen hielden hun vliegtuigen aan de grond. Ze zetten wel gevechtshelikopters in, maar voor zover bekend hebben die gisteren niet geschoten.

Vanochtend zijn de besprekingen tussen de Russen en Tsjetsjenen over een mogelijke verlenging van het bestand hervat in Sleptovsk in het naburige Ingoesjetië.

De Russische premier Tsjernomyrdin sprak zich gisteren uit voor besprekingen met de Tsjetsjeense legerleiding over “een afkoelingsperiode” die op een bestandsakkoord zou moeten volgen. Na die afkoelingsperiode zou overleg over een politieke regeling moeten beginnen.

De commandant van een Russische legergroep in Grozny, luitenant-generaal Lev Rochlin, heeft gisteren de tegenvallende prestaties van de Russische strijdkrachten in Tsjetsjenië geweten aan “verouderde wapens en uitrusting”. Volgens hem kan Rusland nooit “een werkelijk professioneel leger” hebben als het niet méér geld uitgeeft aan defensie. “Alle goede commandanten zijn voor een beroepsleger, maar als de militairen maar 200.000 roebel [50 dollar] per maand krijgen, nemen alleen dronkelappen dienst.” Rochlin heeft zich al eerder kritisch uitgelaten over het verloop van de oorlog in Tsjetsjenië. Toen zijn troepen het centrum van Grozny bereikten zei hij “droefheid en spijt, en geen triomf” te voelen. (AP, Reuter)