Scholen Istanbul dicht wegens smog

ANKARA, 14 FEBR. Door een combinatie van mist en vervuilde lucht is de situatie in de Turkse metropool Istanbul dermate alarmerend dat vrijwel alle scholen in de stad en haar directe omgeving vandaag zijn gesloten. De ruim tien miljoen inwoners van Istanbul mogen op straffe van hoge boetes slechts enkele uren per dag hun huizen verwarmen. Deskundigen wijten de situatie aan een plotselinge stijging van de temparatuur in het afgelopen weekeinde, terwijl het water van de Bosporus nog koud is en de wind het laat afweten. Wegens de mist waren de Bosporus en de Dardanellen vele uren voor alle scheepvaart gesloten en konden vliegtuigen niet of slechts met grote vertragingen landen en opstijgen. Ouderen en jonge kinderen, evenals hart- en astmapatiënten kregen van medici de raad om binnen te blijven. Desondanks steeg het aantal opnames in ziekenhuizen de afgelopen dagen met 40 procent.