Politie ontmantelt drugsbende die werkte met aantal motorclubs

AMSTERDAM, 14 FEBR. Het Interregionaal Rechercheteam Amsterdam-Amstelland/Gooi- en Vechtstreek en de centrale recherche van de Amsterdamse politie hebben gisteren 24 mensen gearresteerd die worden verdacht van handel in hasj. Dat heeft een woordvoerder van de Amsterdamse politie gisteren bekendgemaakt.

De Marokkaanse hasj zou naar Scandinavië, Engeland, Duitsland, Italië en Oostenrijk zijn geëxporteerd. In 23 Amsterdamse woningen, één in Haarlem, één in Oostzaan, in een loods in Hoofddorp en een kantoor/bedrijf op Schiphol-Oost deed de politie huiszoeking. De politie nam enkele tientallen kilo's softdrugs, circa 700.000 gulden, “ongeveer 18 kilogram Engelse ponden”, vier vuurwapens, tien motoren van het merk Harley Davidson en zeven auto's in beslag.

De twee door de politie als hoofdverdachten aangemerkte mannen, een 39-jarige Deen en een 38-jarige Nederlander, zouden hun winsten onder meer hebben geïnvesteerd in woningen op “toplocaties in Rotterdam, Utrecht en Amsterdam”. Dit onroerend goed is ondergebracht in Nederlandse en buitenlandse rechtspersonen. Volgens de politiewoordvoerder bewoont de Deense hoofdverdachte een kapitaal pand aan de Amsterdamse Minervalaan. Beide hoofdverdachten zijn mede-eigenaar van een horecagelegenheid in Amsterdam die als ontmoetingsplaats en distributiepunt voor de bende fungeerde. Voor hun investeringsactiviteiten maakten de hoofdverdachten gebruik van beleggingsadviseurs. In verband hiermee zijn huiszoekingen verricht in twee administratiekantoren en twee beheersmaatschappijen, in Amsterdam en Hilversum.

De hasj werd met vrachtauto's en personenauto's vanuit Marokko naar Nederland gereden. De Deense afnemers zijn volgens de politie hoofdzakelijk leden van Deense motorclubs, die contacten onderhouden met motorclubs in Oostenrijk en Amsterdam. In een aantal distributielanden verzorgden de motorclubleden de verspreiding van de hasj. Drie van de Nederlandse arrestanten zijn volgens de politie lid van de Hell's Angels.

Ongeveer tien maanden geleden kreeg de politie informatie over deze groepering. Uit die informatie bleek dat de meeste leden afkomstig zijn uit Denemarken en Engeland, maar al geruime tijd in Amsterdam en omgeving wonen. Er is bij het oprollen van de bende intensief samengewerkt met de politie van Duitsland, Denemarken, Zweden en Engeland.

In diverse landen in Europa en in Australië werden twintig afnemers van de softdrugs gearresteerd. In totaal nam de politie daarbij 4.000 kilo in beslag. De Deense douane enterde vorig jaar voor de kust van Denemarken een schip van de organisatie. Vier Denen werden gearresteerd.

Er vindt nu nog een strafrechtelijk financieel onderzoek plaats dat gericht is op het ontnemen van het crimineel vermogen aan de verdachten.