Opnieuw flauwe stemming op beursvloer

AMSTERDAM, 14 FEBR. De effectenbeurs lag er vanmorgen verlaten bij. Handelaren hielden zich vast aan het gezegde “flauwe dinsdag, vaste week”. Tegen het middaguur noteerde de beursgraadmeter, de AEX, een verlies van 1,02 punt op 413,73 punten.

AMSTERDAM De obligatiemarkt was vanmorgen een fractie beter, maar bood een verdeeld aanzien.

VNU gaf vier dubbeltjes prijs op 179,60 gulden. De koers van Elsevier ging twee dubbeltjes achteruit tot 16,50 gulden, in reactie op enige verkoopadviezen. Heineken zakte 1,20 gulden tot 254 gulden. Polygram verloor voorafgaande aan de publikatie van jaarcijfers volgende week zeventig cent op 84,30.

Koninklijke Olie liet twee kwartjes vallen op 192,80, Unilever moest het met vier dubbeltjes minder doen op 200,30 gulden en KLM, gisteren nog een winst van 1,30, slankte vier dubbeltjes af op 47 gulden.

Diverse cyclische fondsen gingen omhoog. Akzo Nobel sprokkelde er zestig cent bij op 194,10, DSM incasseerde veertig cent op 137,90, Hoogovens werd een dubbeltje beter op 75,90 gulden, eenzelfde winst als KPN dat 56,90 noteerde.

Boskalis kreeg er twee kwartjes bij op 32,20. Gisteren verloor het concern een gulden. Samas (kantoorinrichting) stond twee kwartjes af op 69,50. De beurskoers van 70 gulden, waarop Samas vrijdag afsloot, gaf de basis voor de introductiekoers van de bijzondere certificaten die per 1 maart aan de beurs genoteerd staan. Nutricia leverde zes dubbeltjes in op 96,20 gulden.

Op de Europese wisselmarkten had het pond sterling nog altijd te lijden onder de politieke onzekerheid in Groot-Brittannië. De afgelopen dagen gleed de koers nog geleidelijk weg. Vanmorgen was echter sprake van een flinke koersdaling. De Britse munteenheid noteerde 2,6475 gulden, wat ruim anderhalve cent lager was dan de 2,6635 aan het slot van de handel gisteren.

Aanleiding voor de waardevermindering zijn de problemen die premier Major heeft om de eenheid in zijn partij te bewaren. Al met al kwam het pond vanmorgen op het laagste peil sinds maart 1993. De sterker dan verwachte stijging van de Britse producentenprijzen, die gisteren zijn gepubliceerd, deed daar niets aan af.

De dollar noteerde vanmorgen nagenoeg onveranderd. De koers was 1,7050 na gisteren op 1,7045 te zijn geëindigd. De handelaren wachten op de later op de dag te publiceren omzet van de Amerikaanse detailhandel in januari.

NEW YORK Op Wall Street steeg gisteren de Dow Jones-index van de dertig belangrijkste aandelen met 15,14 punten tot 3954,21 punten. Het aantal hoger sluitende fondsen was weinig groter dan het aantal verliezers. De omzet kwam uit op een matig totaal van 255 miljoen aandelen.

De Dow Jones-index stond de hele dag op winst. Veel beleggers keken niettemin de kat uit de boom. Het wachten is op de vanaf vandaag te publiceren reeks maandelijkse cijfers over de Amerikaanse economie.

TOKIO De Japanse effectenbeurs had vandaag een zwakke dag. De Nikkei-225-index daalde met 175,39 punten tot 18.138,47 punten. Weer waren het de bouwfondsen die het slecht deden, maar ook andere fondsen gingen in de verkoop. De omzet bedroeg 260 miljoen aandelen.