Namaak spelletjes in China kost Nintendo 1,8 mld dollar omzet

WASHINGTON, 14 FEBR. De Japanse producent van videospelletjes Nintendo heeft samen met 125 bedrijven uit de Verenigde Staten geklaagd bij het Amerikaanse ministerie van handel over het illegaal kopiëren van produkten. De groep wil de VS actie ondernemen tegen China, Thailand, Hongkong, Venezuela, Argentinië en Paraguay.

Volgens Nintendo, dat de klacht indiende via de Amerikaanse dochteronderneming, maken staatsbedrijven in China op grote schaal videospelletjes na. De Chinese markt is nu verzadigd en de spelletjes vinden dan ook hun weg elders in de wereld.

Nintendo zegt dat de namaak in China en andere landen vorig jaar een omzetverlies heeft opgeleverd tussen de 1,8 miljard en 2,5 miljard dollar. Die andere landen maken zich vooral schuldig aan het importeren van nagemaakte componenten voor het vervaardigen van videospelletjes of oefenen onvoldoende toezicht uit op de invoer van de spelletjes.

De Japanse producent wil dat Washington sancties oplegt aan de landen die zich schuldig maken aan de onwettige namaak. Daarbij denkt het concern aan maatregelen waarmee de VS China hebben gedreigd in het conflict over de schending van patenten en auteursrechten in het Aziatische land.

Dinsdag hervatten China en de VS hun overleg in een ultieme poging een handelsconflict te voorkomen. Bereiken de twee geen akkoord, dan gaan per 26 februari extra Amerikaanse invoerrechten gelden van 100 procent op bepaalde Chinese produkten.

De extra invoerrechten hebben een waarde van iets meer dan een miljard dollar per jaar. Dat bedrag zouden Amerikaanse bedrijven mislopen door de Chinese kopieerpraktijken. Om druk uit te oefenen op de besprekingen heeft het verbond van Amerikaanse software-uitgevers maandag laten weten dat China, Rusland en Thailand zich het meest schuldig maken aan software-piraterij. In China en Rusland zou 98 procent van alle Amerikaanse software voor het bedrijfsleven illegaal zijn gekopieerd. In Thailand ligt dat percentage ook boven de 90. (ANP, DPA, Reuter)