Evacuatie Tiel

Groen en geel heb ik mij geërgerd aan het artikel van de heren Van Heiningen en Van de Ven over de in hun ogen onnodige evacuatie van Tiel (NRC Handelsblad, 7 februari). Ik vind het een typisch voorbeeld van het-grote-gelijk-achteraf: gemakkelijk en goedkoop!

De auteurs hadden Tiel graag als vluchtplaats gezien. Ik vraag mij af: hoe? Tiel is een kleine provinciestad met goede voorzieningen, maar beslist niet geschikt voor de opvang van grote aantallen vluchtelingen. Waar hadden die opgevangen moeten worden? Bij Jomanda in de Evenementenhal? Daarbij komt dat de auteurs over het hoofd zien dat de bevolking van de Betuwe zowat verdrievoudigd is ten opzichte van vroegere watersnoden dus die vergelijking gaat mank.

Tot nu toe heb ik van niemand kritiek gehoord op de oproep tot evacuatie; de dreiging van het water was enorm en de bewoners van het rivierengebied zijn blij dat alles 'voor niets' is geweest. De bestuurders verdienen eerder een pluim voor een fantastisch stuk werk. Gezien het feit dat de Tielenaren massaal zijn weggetrokken geloof ik niet dat de 'verbijstering' van de auteurs voor de evacuatie door veel mensen werd gedeeld. Als deskundigen en verantwoordelijken voor dit gebied (en gelukkig behoren daar geen journalisten en sociaal-geografen toe) zo'n weloverwogen advies menen te moeten geven, dan moet men wel stront-eigenwijs zijn om dat in de wind te slaan.