Donald Pleasence

Het gebeurt niet vaak dat je filmcriticus Hans Beerekamp op een fout kunt betrappen, maar in zijn necrologie van de Britse acteur Donald Pleasence maakte hij er een. Het was immers niet Polanski die Pleasence zijn eerste 'griezelige, dreigende rol als een van de gangsters in Cul-de Sac (1966)' bezorgde, domweg omdat Pleasence in die film niet de rol van gangster vertolkt.

Integendeel, hij en zijn echtgenote bewonen een kasteel voor de kust van Northumberland en worden juist door een gangster en zijn gewonde metgezel bedreigd. Wat overigens niet wegneemt dat Pleasence overtuigend een 'genuine weirdo' neerzet, die, zoals criticus Peter Cowie destijds opmerkte, 'bald-headed and a tranvestite, flits around like some terrified Roman emperor, deriving unacknowledged pleasure from the situation.'

Het zij Beerekamp overigens vergeven; Polanski's meesterlijke thriller is helaas slechts zelden te zien in dit land.