Vraag naar KLM op terughoudend gestemd Damrak

AMSTERDAM, 13 FEBR. De meeste effectenhandelaren beleefden vandaag een rustige ochtend. Met uitzondering van aandelen KLM was er op de vloer weinig 'affaire' te bespeuren. Afgezien van geanimeerde handel in KLM waren de omzetten van weinig betekenis. De AEX-aandelenindex zakte in dit vacuüm met 0,65 punt terug naar een stand van 414,99.

AMSTERDAM Ook de stemming op de andere Europese beurzen was vanochtend ongeanimeerd. De Londense FTSE-index zakte onder de psychologisch belangrijke 3100-grens en ook Frankfurt verloor terrein.

De dollar opende op de Europese wisselmarkten ruim een halve cent lager. Om 10.00 uur werd in Amsterdam gehandeld op 1,7030 vergeleken met 1,7090 gulden eind vrijdagmiddag. De markt is terughoudend en wacht op de Amerikaanse consumentenprijzen over januari die het ministerie van handel woensdag zal bekendmaken. Door die voorzichtige opstelling neigt de koers van de dollar eerder naar beneden dan naar boven. Sterling brokkelde verder af van 2,6650 (slot vrijdag) tot 2,6625 gulden.

De obligatiekoersen zakten vanochtend gemiddeld met een dubbeltje.

In de aandelensector behoorde KLM tot het selecte gezelschap dat mocht stijgen. De 'Klemmen' trokken acht dubbeltjes aan op 47,60 gulden, ofwel met bijna 2 procent. De koers is desondanks nog ver verwijderd van het hoogste punt in 1994 (57,30). Volgens handelaren was KLM gevraagd door de positieve koersontwikkeling van luchtvaartmaatschappijen op Wall Street vrijdag. De handel in KLM was geanimeerd. Tegen het middaguur waren al ruim 400.000 stukken (dubbeltelling) verhandeld.

Philips boekte vier dubbeltjes winst op 56 gulden. Fokker zakte twee dubbeltjes tot 12,60. Vorige week werd bekend dat Fokker mogelijk nog ruim duizend banen zal schrappen.

Akzo Nobel daalde door gebrek aan kopers met 1,60 gulden tot 193,90. DSM kwam niet in beweging en bleef onveranderd op 137,60 staan. Begemann klom twee kwartjes op tot 30,50 gulden bij een bescheiden omzet (1.000 stuks).

TOKIO Op de Japanse beurs trokken de aandelenkoersen vandaag aanvankelijk duidelijk aan, maar de behaalde winst ging later voor een deel weer verloren. Aan het einde van de dag wees het Nikkei koersgemiddelde van 225 fondsen een stand van 18.313,86 aan (plus 22,51 punten), nadat vrijdag een winst van 191,90 punten werd genoteerd.