'Verlies regeringspartij in Jalisco'

GUADALAJARA, 13 FEBR. De Mexicaanse regeringspartij PRI heeft tijdens verkiezingen voor het gouverneurschap van de deelstaat Jalisco een nederlaag geleden tegen de conservatieve oppositiepartij PAN. Dat zou blijken uit verscheidene onafhankelijke peilingen bij de uitgang van de stembureaus. Die gaven de PAN ruim 54 procent van de stemmen, tegen circa 35 procent voor de PRI. Voorlopige uitslagen werden in de loop van vandaag verwacht.

Als de peilingen worden bevestigd wordt Jalisco de vierde en veruit grootste deelstaat met een gouverneur van een oppositiepartij - allen van de PAN. Guadalajara, de hoofdstad van de belangrijke landbouw- en industriestaat Jalisco in het midden-westen van Mexico, is met meer dan 1,6 miljoen inwoners de tweede stad van Mexico. De stembusdag zou zonder noemenswaardige incidenten zijn verlopen.

De verkiezingen, de eerste sinds president Zedillo in december vorig jaar aantrad, worden algemeen beschouwd als een toetssteen voor diens bestuur. Het gezag van de PRI - sinds 66 jaar onafgebroken aan de macht - is door de recente koersval van de peso en de aanhoudende onrust in de deelstaat Chiapas aan het wankelen gebracht. Zedillo heeft beloofd Mexico “democratischer te maken” door een einde te maken aan verkiezingsfraude en een scheiding aan te brengen tussen de PRI en het openbaar bestuur.

Veel inwoners van Guadalajara verwijten de PRI wanbestuur. In 1992 kwamen in de stad ruim tweehonderd mensen om toen weggelekte brandstof in de riolering explodeerde. Ook het toenemende geweld is een bron van onvrede. In 1993 werd de kardinaal van de stad tijdens een schietpartij op het vliegveld vermoord. De stad zou tevens steeds belangrijker worden als doorvoerhaven voor drugs uit Zuid-Amerika. (AP, Reuter)