Stripmuseum binnen twee jaar in Groningen

Kinderschoenen, tot 12/2, Oosterpoort Groningen, werk van vijftien Nederlandse striptekenaars.

GRONINGEN, 13 FEBR. Het eerste Nederlandse Stripmuseum moet binnen twee jaar geopend worden in een oud grachtenpand aan de Noorderhaven in Groningen. Met de verbouw, de inrichting en de collectievorming is ongeveer tien miljoen gulden gemoeid. De stichting het Nederlands Stripmuseum presenteerde haar plannen zaterdag in Groningen. Het museum moet 50.000 bezoekers per jaar trekken. Een woningbouwvereniging in Groningen fungeert als opdrachtgever van de verbouw en financiert het plan met zes miljoen. Uit subsidies en sponsorgelden moet nog eens 3,5 miljoen worden opgebracht. Ook de gemeente Groningen draagt bij in de kosten. In het museum zal een overzicht te zien zijn van de geschiedenis van de Nederlandse strip. Een aantal bekende striptekenaars heeft al originele tekeningen en schetsen toegezegd. Onder andere zullen de tekeningen van tekenaar Pieter Kuhn (1910-1966), de schepper van Kapitein Rob, er een plaats krijgen, zo hebben de erven van de striptekenaar beloofd. De initiatiefnemers, onder wie striptekenaar Jan Kruis (Jan, Jans en de kinderen), P. Fockens van een stripgalerie in de Martinistad, en F. Le Roux willen dat het museum meer wordt dan een gebouw om plaatjes te kijken. Via computerapparatuur (cd-rom) kunnen bezoekers zelf animaties en stripfiguren ontwerpen en kan er gebladerd worden in stripalbums van striptekenaars. Verder zal een café en een theaterzaal deel uitmaken van het museum. Voor jongeren zal de fantasiewereld van Marten Toonder (een Bommelstad) worden nagebouwd en komen er speelpaviljoens. Tevens zullen er internationale tentoonstellingen worden georganiseerd, waarvoor het Nederlands Stripmuseum in oprichting zal samenwerken met de stripmusea in Brussel en het Franse Angoulême.

Volgens Le Roux zijn veel striptekenaars blij dat er een plek is waar ze kunnen exposeren of hun archieven nu of in de toekomst kunnen onderbrengen. Zaterdag ging de manifestatie Kinderschoenen van start, het eerste project van het stripmuseum in oprichting. Op deze expositie zijn jeugdtekeningen te zien van de 12-jarige Marten Toonder (Romeinse wagenrennen), de 9-jarige Peter van Straaten, de 10-jarige Theo van den Boogaard en van Frans Piët (Sjors en Sjimmie). Verder zijn de eerste Franka van Henk Kuypers, de eerste Tarzan van Hans Kresse en de eerste Paulus de Boskabouter van Jean Dulieu te bewonderen.