Schaatsrecords in Calgary

CALGARY, 13 FEBR. Bij sprintwedstrijden op de kunstijsbaan van Calgary is afgelopen weekeinde twee keer het wereldrecord op de 500 meter voor vrouwen verbeterd. De Canadese Susan Auch brak als tweede vrouw de 39-secondengrens. Zij kwam tot 38,94, vijfhonderste sneller dan recordhoudster Bonnie Blair. De revanche van de Amerikaanse liet niet lang op zich wachten. Kort na Auch finishte zij in 38,69.

Gerard van Velde heeft gisteren bij dezelfde wedstrijden het bijna zeven jaar oude Nederlands record op de 500 meter verbeterd. De schaatser noteerde 36,48. Het record was sinds de Olympische Spelen van 1988 in handen van Jan Ykema. De Fries noteerde op dezelfde baan 36,76. Van Velde evenaarde op de 1.000 meter zijn nationaal record. De schaatser uit Heerde reed de afstand in 1.13,10.

Sandra Zwolle verbeterde zaterdag Nederlands beste tijd op de langste sprintafstand wel. Ze reed de afstand in 1.20,41. Het oude record stond sinds de Spelen van vorig jaar met 1.20,94 op naam van nationaal sprintkampioene Annamarie Thomas.