Overleg over bestand in Tsjetsjenië

MOSKOU, 13 FEBR. Voor het eerst sinds het uitbreken van de oorlog hebben Russische en Tsjetsjeense commandanten besprekingen over een bestand en een gevangenenruil gevoerd.

Ze ontmoetten elkaar vandaag in Ordzjonikidzovskaja. Aan Russische kant werden de besprekingen gevoerd door de commandant van de troepen van het ministerie van binnenlandse zaken, generaal Koelikov. De Tsjetsjeense delegatie werd geleid door opperbevelhebber Maschadov. Of het overleg resultaat heeft opgeleverd is nog niet duidelijk.

Tsjetsjeense strijders hebben gisteren naar eigen zeggen een uit Sovjet-tijden daterende raketbasis in Tsjetsjenië opgeblazen en daarbij 250 Russische soldaten gedood. De melding kon niet onafhankelijk worden geverifieerd.

Inmiddels is wel duidelijk dat het aantal doden aan Russische kant in de oorlog groter is dan wordt toegegeven. Het laatste officiële verliescijfer dateert van vorige week donderdag, toen werd gemeld dat 1.020 Russische militairen in de strijd zijn gesneuveld. Vrijdag bleek echter dat alleen naar het militaire mortuarium in Rostov aan de Don al meer dan duizend lichamen van gesneuvelde Russische militairen zijn overgebracht en dat op dat moment nog een trein met meer dan honderd lichamen op afhandeling wachtte. De lichamen van gesneuvelde Russische soldaten worden in lijkenhuizen als dat in Rostov bijeengebracht om te worden geïdentificeerd. Voor dat doel zijn drie mortuaria in gebruik, dat in Roston aan de Don, een in Vladikavkaz en een in Mozdok.

President Jeltsin heeft de onlangs ontslagen onderminister van defensie Gromov vandaag benoemd tot militair deskundige bij het ministerie van buitenlandse zaken. Gromov was als onderminister ontslagen wegens kritiek op het Tsjetsjenië-beleid. (Reuter, AP, AFP)