Hermans op poster: Net stinne, stimme

Kunnen de Friezen bij de komende statenverkiezingen ook op hun commissaris der Koningin stemmen? Loek Hermans roept ze namelijk vanaf een kleurenposter toe om niet te zeuren, maar te kleuren (“Net stinne, stimme!”). Staand voor een gedrapeerde Friese pompeblêd-vlag wijst hij zijn rechtervingertje naar voren, en zijn lachende blik lijkt te zeggen: “We need you!”. De Uncle Sam-achtige pose is expres gekozen, vertelt Tineke van den Berg van de afdeling voorlichting van de provincie Friesland. Doel van de poster is zoveel mogelijk Friezen op te roepen om 8 maart naar de stembus te gaan. Voor het eerst is daarvoor een levensgrote kleurenfoto van een commissaris gebruikt. Opvallend is dat Hermans' voorganger Wiegel, die toch aardig indringend kon kijken, nooit gevraagd is. Van den Berg: “Vorige keer hadden we geen poster. Je probeert iets nieuws te zoeken en het idee kwam dit jaar op.”

De 500 posters worden verspreid op gemeentehuizen, dorpshuizen, bibliotheken en onder politieke partijen. Hoewel zijn kinderen al lieten merken “zich rot te schamen voor hun vader”, weerhield dit Hermans niet om direct in te stemmen met het verzoek van de voorlichting om voor de poster te poseren. Maar is het niet misleidend om een commissaris te gebruiken, die nergens op een kieslijst staat? Van den Berg vindt van niet. “We wilden een andere poster dan dat redelijk saaie rode potlood dat andere provincies hanteren. Een gedeputeerde is altijd gebonden aan een politieke partij. De mensen kiezen 8 maart een provinciebestuur en de commissaris is wel de voorzitter van dat bestuur.”

De poster is een van de vele activiteiten die de provincie op touw zet om de statenverkiezingen te promoten. Friesland heeft al jaren het hoogste opkomstpercentage van Nederland, (al liep dit vier jaar geleden ook terug tot 62 procent). En dat willen ze in Friesland graag zo houden. (KdM)