Britse minister weg na onvrede grenscontroles

LONDEN, 13 FEBR. De Britse onderminister van handel, Charles Wardle, is dit weekeinde onverwachts afgetreden uit protest tegen het immigratiebeleid van de Europese Unie, dat volgens hem leidt tot een uitholling van de grenscontroles in Groot-Brittannië.

Wardle noemde zich gisteren voor de BBC-televisie een sterk voorstander van het Britse lidmaatschap van de EU, maar zei zeer bezorgd te zijn dat ongewenste immigranten Groot-Brittannië zullen overstromen als Londen de Europese maatregel uitvoert. Wardle, die eerder als minister met immigratiezaken belast was, meende dat premier Major het onderwerp op de agenda voor de intergouvernementele conferentie in 1996 over het Verdrag van Maastricht moet plaatsen.

Major zei in een reactie op het ontslag dat hij geen verschil van inzicht zag tussen hem en Wardle omdat Groot-Brittannië vastbesloten is de paspoortcontroles niet op te heffen. De premier en minister van financiën Kenneth Clarke hadden tevergeefs geprobeerd Wardle van zijn voornemen af te brengen.

Wardle zei gisteren dat de uitzondering die de Britse premier Thatcher in 1985 bedong voor het opheffen van de EU-binnengrenzen, het papier niet waard is, waarop ze is geschreven en geen enkele garantie biedt. Major zei ervoor te zullen vechten dat de uitzonderingspositie intact blijft.

Volgens Wardle zet Major zich onvoldoende in voor het handhaven van de grenscontroles in Groot-Brittannië. Hij denkt dat hij na zijn aftreden meer gelegenheid heeft om voor de kwestie te waarschuwen, in de aanloop naar de EU-regeringsconferentie in 1996.

Wardle is de tweede onderminister in één week die terugtreedt uit de regering-Major. Vorige week nam onderminister voor Schotse zaken Allan Stewart ontslag, nadat hij bij een confrontatie met tegenstanders van een nieuwe autoweg demonstranten met een houweel had bedreigd. Beide aftredens verzwakken opnieuw de positie van Major. De verdeeldheid in zijn regering en binnen de Conservatieve Partij over Europa wordt steeds duidelijker. (Reuter, AP)