Na klachten van buschauffeurs; FNV: ingrijpen bij intimidatie van werkwilligen

ROTTERDAM, 11 FEBR. De Vervoersbond FNV gaat haar stakingsleiders aanspreken op gevallen van intimidatie van werkwillige CNV-leden door FNV-collega's. Wel moet het CNV gedocumenteerd aangeven waar dat gebeurt.

Dit meldde FNV-woordvoerder B. Duym gisteren nadat de Vervoersbond CNV bekend maakte dat veel werkwillige CNV-leden op uiteenlopende manieren worden geïntimideerd door stakende FNV-leden.

Volgens woordvoerder P. Rus van de Vervoersbond CNV zal zijn bond zeker gebruik maken van deze mogelijkheid om bij de FNV te klagen over de acties tegen haar leden. Rus meldt dat de afgelopen week veel werkwillige CNV-chauffeurs vooral in het noord-oosten en oosten van het land lastig zijn gevallen door FNV-collegas. Er zijn pamfletten met de tekst 'CNV-ers niet gewenst' opgehangen in kantines, privé-autos van CNV-ers in Almere werden beschadigd en er zijn foto's van CNV-kaderleden verspreid, omringd met een rouwrandje, zo meldt Rus. Verder worden er volgens het CNV kopieën van de lijkwade van Turijn verspreid, met daarop de tekst: “Heer vergeef het hen, ze weten niet wat ze doen” en zijn er in kantines aparte tafels gemaakt voor CNV-leden.

In Roosendaal werd een werkwillige chauffeur de afgelopen week aangehouden door ongeveer twintig FNV-leden die, nadat ze waren ingestapt, hun collega beschimpten, aldus Rus. Inmiddels zitten volgens de woordvoerder twee Groningse CNV-leden overspannen thuis vanwege intimidaties door FNV-leden.

Volgens Duym van de Vervoersbond FNV heeft de FNV haar leden aleen instructies gegeven om te discussiëren met CNV-leden. Het is geen beleid van de FNV om de werkwillige CNV-ers met acties te treffen. “Dat de emoties hoog oplopen is te begrijpen. We hebben geen gedocumenteerde gevallen van deze acties. Als we die wel hebben dan spreken we daar onze stakingsleiders op aan.”, aldus Duym.

De vereniging van werkgevers in het openbaar vervoer, de VSN-groep, zal op verzoek van het CNV hard optreden tegen acties van stakers die gericht zijn tegen de werkwillige collegas. “Als er pamfletten verspreid worden die kwetsend zijn voor CNV-leden, zullen wij die onmiddellijk verwijderen”, stelt VSN-woordvoerder C. Sleddering.

Gisteren sprak de door de VSN ingestelde commissie, bestaande uit Commissaris van de Koningin voor Flevoland H. Lammers en prof.dr. H. van Zuthem, met de betrokken partijen over de mogelijkheden van nieuwe onderhandelingen of arbitrage. Gisteren was nog niets bekend over de uitkomst van de gesprekken.