Meesterklasse paren terug van weg geweest

Na enige jaren van absentie kent het Nederlandse bridge weer een Meesterklasse paren. Op aandringen van een topspeler besloot jaren geleden het wedstrijdcomité van de Nederlandse Bridge Bond in zijn oneindige wijsheid zomaar tot de afschaffing van de Meesterklasse paren. Ex-meesterklassers werden gewoon een niveau lager ingedeeld, in de 1e divisie. Achtergrond vormde het idee dat, om tot een eerlijke parenscore te komen, het veld van enige omvang zou moeten zijn. Een meesterklasse van 14 of 16 paren was daarvoor te klein. Tegen die afschaffing regende het terecht protesten: de eredivisie voetbal gooi je er toch ook niet zo maar uit?

Met 18 paren is de Meesterklasse paren in een iets ruimer jasje nu terug van weg geweest. De kwaliteit van het veld laat evenwel nog wat te wensen over. Hooguit de helft hoort er echt thuis. Een aantal topspelers, waaronder een paar wereldkampioenen, doen niet mee of spelen in een fantasieopstelling in een lagere klasse. Doodzonde en een uitdaging voor de bridgebond om daar iets aan te doen. De competitie is nu tot op de helft gevorderd. Leiders, met royale voorsprong, zijn Anton Maas en Bep Vriend, een paar dat wel altijd trouw meedoet en bijna altijd voor uitstekende resultaten garant staat.

Een spel waarop het wisselende niveau van afgelopen weekend goed tot uitdrukking kwam was dit: West gever Noord Allen kw. Schoppen B64 Harten - Ruiten AV764 Klaver 97654 West Oost Schoppen A1032 Schoppen 8 Harten AHVB8 Harten 1065432 Ruiten 3 Ruiten B82 Klaver AHV Klaver 1083 Zuid Schoppen HV975 Harten 97 Ruiten H1095 Klaver B2 Voor OW is het koud 6Harten. Een peuleschilletje om dat uit te bieden zou je zo denken. Niet in de Meesterklasse echter, waar zeven van de negen OW paren niet verder kwamen dan 4 of 5Harten. Eén paar kwam wel in slem en had daarmee de volle top: West Noord Oost Zuid

2Klaver pas 2Ruiten pas 3Harten pas 4Schoppen pas 4SA pas 5Klaver pas 6Harten pas pas pas 2Klaver = sterk; 2Ruiten = relay; 3Harten = mancheforcing in harten en kracht in zijkleuren; 4Schoppen = 'splinter' (singleton of renonce schoppen); 4SA = azenvragen; 5Klaver = 0 azen.

Paar nummer negen deed oliedom en verdiende terecht een nul: West Noord Oost Zuid

2Klaver pas 2Ruiten pas 2Harten pas 2Schoppen dbl rdbl pas pas (?) pas 2Klaver = sterk; 2Ruiten = relay; 2Harten = mancheforcing in harten of een sterke SA variant; 2Schoppen = relay; dbl = 'lead directing'; rdbl = goede zijkleur in schoppen, pas van oost hierop = gedrogeerd. Resultaat: OW -2200 (5 down).

Een typische paren-tactiek is eentje liften. Dit spel uit de Meesterklasse is illustratief: Oost gever Noord Allen kw. Schoppen 10876 Harten 7 Ruiten HV98 Klaver 10932 West Oost Schoppen HB3 Schoppen 942 Harten AV10953 Harten B42 Ruiten 76 Ruiten A432 Klaver A7 Klaver 864 Zuid Schoppen AV5 Harten H86 Ruiten B105 Klaver HVB5 West Noord Oost Zuid

pas 1SA 2Ruiten pas 2Harten pas pas 2Schoppen pas pas 3Harten pas pas pas 2Ruiten = Multi Landy (lengte in harten of schoppen); 2Harten = non forcing relay.

Toen 2Harten na hem uitliep bood de noordspeler, Jan Jansma, heel goed 2Schoppen. Het zal erom hangen of dat contract wordt gemaakt. Maar de Nijmegenaar bereikte wel dat west zich naar het drieniveau liet liften. Oost ging één down. Hij verloor twee schoppen, een harten, een ruiten en een klaveren. Bij een top van 16 leverde dit liftwerk NZ 13 op, tegen 8 bij 2Harten precies contract. Met open kaarten kan 3Harten wel gemaakt worden. De leider neem de klaverenstart met het aas en speelt Harten10 van tafel. Neemt zuid met de heer, dan heeft de leider naast RuitenA een extra entree in de vorm van HartenB om twee keer naar de schoppenvork te spelen. Hij geeft dan niet meer af dan een harten, een ruiten, een klaveren en een schoppen. Duikt zuid Harten10, dan speelt de leider Harten9 met hetzelfde idee. Duikt zuid weer dan zijn er zes hartenslagen, twee azen en een schoppenslag.